Met dank aan de Chinezen. Beleggen in wijn is de afgelopen jaren uiterst lucratief geweest
Wie in januari 1996 $64 over had voor een kistje Château Lynch Bages, vijf flessen à $12,75 per stuk, had in juni dit jaar dezelfde wijn bij Sotheby’s voor $3582, of $298,50 per fles, kunnen verkopen, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 22%. Uit onderzoek van de Nederlandse wetenschapper Querijn Beijer is dan ook gebleken dat beleggen in dure wijnen loont. Het zijn vooral Chinese kopers die de prijzen de afgelopen jaren tot ongekende hoogte hebben opgedreven.
Beijer (25) onderzocht het rendement van beleggen in wijn in de afgelopen 17 jaar in vergelijking met andere beleggingen. Zijn conclusie: op de duurste wijnen werd in die periode een halfjaarlijks rendement van 8,0% gescoord. Volgens Beijer moet er daarbij wel gedacht worden aan de ’supersterren’ onder de wijnen, de zogenoemde grand cru’s, gerenommeerde wijngaarden met klinkende namen als Château Lafite-Rothschild of Château Latour. „Bij Gall & Gall zul je deze wijnen niet aantreffen”.
Uit het onderzoek van Beijer blijkt dat het vooral met de Bourgogne’s en de ’premier cru’-Medoc-wijnen ongekend hoge rendementen te behalen waren. In de onderzoeksperiode vernegenvoudigden de Bourgogne’s en vertwaalfvoudigden de Medoc-wijnen in waarde. Goedkope wijnen zijn volgens het onderzoek van Beijer niet investeringswaardig en de beste beleggingswijnen zijn voor 90% uit Frankrijk afkomstig.
Bron:Telegraaf.nl