Oké ik geef het toe, ook ik drink te weinig bubbels.
Voor de feestdagen ging ik de kelder in om te kijken wat ik nog had liggen: Champagne, Prosecco, Cava er lag zelfs een Twentse Sprankel. Mijn voorraad was groter dan verwacht. Ik voelde mij meteen schuldig naar de wijnproducenten, zij maken zulke mooie producten maar wij drinken het veel te weinig.
In Nederland drinken wij alleen met oud en nieuw een glaasje bubbels, maar er zijn veel meer redenen te bedenken om een heerlijk glas mousserende wijn te drinken. Komt het door het dure imago? Is het omdat een fles mousserende wijn moeilijker open te maken is? Of vinden we het niet lekker?
Veel mensen weten niet wat ze met een fles Champagne moeten. Er wordt dan ook vaak gedacht dat Champagne beter wordt als hij in de kelder ligt. Dus wat gebeurt er: “laat nog maar even liggen voor een speciale gelegenheid, het is vast een dure fles.” En als je dan een keer zo’n fles Champagne openmaakt smaakt die nergens naar, er zit bijna geen bubbel meer in, de Champagne heeft de kleur van appelsap en hij smaakt nergens naar. De Champagne is te oud.
De meeste mousserende wijnen worden niet gemaakt om te bewaren. Op de meeste mousserende wijnen staat geen jaartal. Neem als vuistregel aan dat alle mousserende wijnen klaar zijn om te drinken en dat ze niet beter worden in de kelder. Mousserende wijnen met een jaartal kunnen een aantal jaren rijpen.
In de zomermaanden drinken we graag Prosecco maar verder laten wij in Nederland bijna alle mousserende wijnen liggen tot kerst of oud en nieuw. Eigenlijk moet je gewoon een excuus zoeken om ze te drinken: “het is weer weekend”, “we hebben vakantie”, “een lekker aperitief voor het eten” mogelijkheden genoeg. Als iedereen in Nederland één keer per week een fles mousserende wijn zou drinken zou ons land een stuk bruisender worden.
Jeroen ter Wal
Ariva Wijnbeleving