14 Cursisten verzamelden zich 15 april jl. in de Monnikskap van drankenhandel de Monnik in Oldenzaal voor hun eerste basiscursus wijn.

 

 

In vijf lessen wordt de basiskennis van wijn besproken. Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Welke landen zijn geschikt voor wijnbouw? Hoe moet ik een wijnglas vasthouden? En wat is tannine in wijn?

HUISWERK

De cursus was meteen vanaf het begin hard werken, er moest namelijk veel geproefd worden, want alleen theoretische kennis over wijn is niet de bedoeling. Aan het einde van iedere lesavond werden de cursisten naar huis gestuurd met huiswerk, zowel nat als droog huiswerk, niet teveel natuurlijk want het moet wel leuk blijven.

Het natte huiswerk werd altijd veelvuldig gemaakt, het droge huiswerk bleek wat moeilijker te zijn. Na een aantal lessen merkten wij dat de kennis en het niveau omhoog ging. In witte wijn werd groene appel, lychee, rijpe peer of ananas genoemd in plaats van ‘fruit’ , en in rode wijn werden termen als stro, dierlijk en aards genoemd in plaats van ‘deze wijn stinkt’ .

EIGEN WIJNEN Er werden verhalen verteld door cursisten over hun bezoek aan wijnbedrijven. De wijnen die ze daar gekocht hadden werden meegenomen om gezamenlijk te proeven. Het assortiment wijnen wat men thuis had of van het werk had meegenomen, hebben we eens kritisch bekeken. De laatste avond, 3 Juni jl, hebben we gewerkt aan de landen Duitsland, Oostenrijk en Italië. In totaal hebben we van deze landen 13 verschillende wijnen geproefd.

POMEROL

De cursus werd afgesloten met een Château Bell-Air Pomerol 2001, een mooi gerijpte Bordeaux die volgens de cursisten mooi op dronk was, iedereen was blij dat deze wijn was meegenomen door een medecursist. 4 November starten wij in Twente met de cursus wijnbrevet, het vervolg op de basiscursus, daarbij worden de wijnen ook blind geproefd. Is het een idee om dan een 2001 Pomerol blind te laten proeven?