Speciaal team rolt wijnzwendel op.

 

Meer dan 30.000 flessen namaak van grote wijnen, waaronder Brunello, zijn in Italië in beslag genomen. Zes mensen zijn opgepakt in het kader van een onderzoek naar een omvangrijke oplichting. Dat meldt de Italiaanse pers vrijdag.

Na herhaaldelijke klachten van consumenten over de belabberde kwaliteit van de nochtans geroemde wijnen, startte het parket van Siena (Toscane) in maart een onderzoek. Gespecialiseerde eenheden van de Carabinieri zijn daarbij gestoten op een omvangrijke zwendel, waarbij tafelwijn met een waarde van 1 euro in grote hoeveelheden opgekocht werd en herbotteld met etikettering van prestigieuze Toscaanse wijnen, zoals de Brunello di Montalcino, de Sagrantino di Montefalco of de Chianti, die allen een herkomstbescherming hebben.

De valse wijnen werden in Italiaanse wijnwinkels, supermarkten en op websites verkocht voor € 30,-per fles, met nauwkeurig nagemaakte verpakking. In het onderzoek naar de zwendel werd een 25-tal huiszoekingen uitgevoerd.

Onder de gedupeerde wijnproducenten is ook de Italiaanse tenor Andrea Bocelli, die wijngaarden bezit in de streek van Pisa. De fraude met wijn blijft toenemen in Italië. Enkel in 2013 werd voor 31 miljoen euro aan namaakflessen in beslag genomen.

Bron: demorgen.de