De wijngebieden Napa en Sonoma County (USA) zijn 9 oktober getroffen door hevige bosbranden. Tijdens de branden zijn zeker 10 personen om het leven gekomen en 1.500 gebouwen verwoest. Onder de verwoeste bedrijven zitten ook twee wijnproducenten te weten, Signorello Estate en Paradise Ridge wineries. Beide bedrijven zijn volledig verwoest.

De branden zijn gigantisch van omvang en beslaan in totaal zo'n 35.000 hectare. In totaal zou er sprake zijn van 14 verschillende brandhaarden. De gouverneur van de staat, Jerry Brown, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Door de harde wind in de nacht van zondag op maandag is de vuurhaard snel uitgebreid. Ongewoon hoge temperaturen en ernstige droogte hebben in de voorbije maanden het brandgevaar in grote delen van het westen van de VS vergroot.

Vanwege de bosbranden zijn er al 82.000 mensen geëvacueerd. Volgens de brandweer van San Bernardino gaat het om meer dan 34.000 huishoudens. Waardoor de branden zijn ontstaan, is niet duidelijk. Wel is er in het noorden van Californië een bouwvakker aangehouden die een van de branden mogelijk heeft aangestoken. Volgens de autoriteiten is het een man van 40. Hij wordt in verband gebracht met een grote bosbrand afgelopen weekend waarbij 175 huizen en winkels in het dorpje Lower Lake werden verwoest.

Veel wijngaarden zijn in as gelegd. Ook die van beroemdheden als muzikant Dave Matthews en de regisseur Francis Ford Coppola worden door het vuur bedreigd.Honderden brandweerlieden zijn aan het werk om te voorkomen dat er nog meer gebouwen verloren gaan.

Bron: ANP