De politie in Shanghai heeft 13 mensen gearresteerd nadat ze 14.000 flessen nep-Penfolds-wijn hadden ontdekt die bestemd waren om te worden verkocht via Alibaba's Taobao (de Chinese versie van marktplaats).

De politie deed de ontdekking na een onderzoek van drie maanden, naar aanleiding van een klacht bij Alibaba ingediend door Treasury Wine Estates, de eigenaar van het merk Penfolds.

Volgens de Sydney Morning Herald, kwam de fraude aan het licht toen bleek dat sommige retailers 'buitengewoon lage prijzen' rekenden voor Penfolds-wijnen op Taobao.

Tijdens een persconferentie op 13 november bevestigde Alibaba dat de 13 verdachten sindsdien bekend waren. Onder de verdachten ook één wijnhandelaar, de heer Dai, die nep-Penfolds voor 200 yuan (€ 25,-) per fles online had verkocht, waar het normaal 600 - 3000 yuan ( €  75 - 375) per fles is.

Nog eens 2.000 flessen wijn werden gevonden in een magazijn in Shanghai. Twee weken later werden er nog eens 10.000 flessen en 10.000 nepetiketten gevonden in twee magazijnen in Xiamen. De politie legde ook nog eens beslag op 2.000 flessen toen ze vijf online retailers arresteerden die de wijn aan pubs verkochten.

In een verklaring zei Treasury Wine Estate: "Treasury Wine Estates China blijft investeren in merkbescherming in China. "Belangrijk is dat de legitieme verkoop van TWE's kwaliteitswijnen extreem sterk blijft".

Eerder dit jaar weerlegde Penfolds de bewering dat ten minste 80% van de online verkochte Penfolds-wijn in China nep is, nadat een artikel geschreven door een social media opinieleider genaamd 'Lady Penguin', viral ging.

Treasury ontkende de beweringen in het artikel en verklaarde dat "elke verwijzing naar vermoedelijke vervalste Penfolds-wijnen die op e-commerceplatforms zoals JD.com en andere verkoopkanalen worden verkocht, inclusief afbeeldingen die als onderdeel van het artikel worden gebruikt, volledig onjuist en niet onderbouwd is.

Nagemaakte wijn is een bijzonder doordringend probleem in Azië met veel premium wijnen die via verschillende illegale kanalen China binnen zijn gesmokkeld. De provincie Guangdong in het zuiden van China, grenzend aan het tariefvrije Hong Kong en Macau, wordt algemeen beschouwd als een toegangs- en verspreidingscentrum voor gesmokkelde wijnen met een netwerk van cayotes of parallelhandelaren die wijnen over de grens vervoeren.

Bron: drinkbussines.com