Maasvallei Limburg krijgt BOB

De Europese Commissie heeft een BOB toegekend aan het wijngebied Maasvallei Limburg. De BOB ligt langs de oevers van de Maas, deels in Nederland en deels in België. Zo’n grensoverschrijdende BOB is uniek in de wereld. In Nederland doet voorlopig alleen Wijngoed Thorn mee; aan de Belgische kant zijn tien bedrijven aangesloten. De BOB kwam tot stand dankzij jarenlange inspanningen van Harry Vorselen van Wijngoed Thorn en Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck in het Belgische Maaseik.

Beschermde OorsprongsBenaming

BOB staat voor Beschermde OorsprongsBenaming, het Nederlandse equivalent van een AOP. Tot nu toe kende Nederland alleen landwijnen: wijnen met een Beschermde Geografische Aanduiding of BGA (in Frankrijk is dat de Indication Géographique Protégée of IGP). Voor een BOB gelden uiteraard scherpere regels ten aanzien van toegestane druivenrassen, opbrengsten en vinificatiemethode, en worden de wijnen strenger gekeurd. 

Eisen BOB Maasvallei

In de BOB Maasvallei moet de wijn van nature minimaal 9,5% alcohol hebben en minimaal 4,5 gram zuren per liter. Een zekere mate van chaptalisatie is toegestaan, net als gedeeltelijke ontzuring van most en nog gistende wijn. Toegestane druiven zijn acolon, auxerrois, chardonnay, dornfelder, gewürztraminer, pinot blanc, gris en noir, riesling en siegerebe. Voor elk van deze rassen is omschreven welke eigenschappen de wijn ervan moet hebben. Ook is er per ras een maximaal toegestane opbrengst vastgelegd.

Bodem

De wijngaarden van de BOB Maasvallei (zie het kaartje voor de begrenzing van de BOB) liggen op bodems die worden bepaald door het grind en zand dat de Maas hier al meer dan 400.000 jaar afzet en die zijn ‘afgetopt’ met een laag (zand)leem. Dat zorgt voor een bodem die rijk is aan mineralen en goed draineert, al lijken de initiatiefnemers de invloed van deze bodem wel wat erg rooskleurig voor te stellen (‘hetgeen zich vertaalt in uitgebalanceerde wijnen met typisch mineralige smaken en ragfijne zuren’ en ‘de combinatie van deze toplaag en de onderliggende bodem zorgt voor een haast perfecte balans en finesse’). 

Klimaat

Het klimaat in de Maasvallei is milder en droger dan dat van de omgeving; zowel hitte als kou worden er getemperd door onder andere de lage ligging en door grindplassen die warmte opslaan en afgeven. Ook het wateroppervlak van de Maas speelt daarin een rol. Dankzij een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur én de relatief droge wijngaarden kunnen de druiven lang en geleidelijk rijpen. Dit alles leidt volgens het aanvraagdossier BOB Maasvallei tot ‘een perfecte balans tussen rijpheid van suikers, zuurgraad en aroma’.

Meer Nederlandse BOB’s?

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland liggen op dit moment nog aanvragen voor BOB’s voor Vijlen, Ambt Delden, Mergelland, Oolde en Achterhoek Winterswijk.

Bron: Perswijn.nl