Opening wijnfontein groot succes!

In het wijngebied de Abruzzen is onlangs een wijnfontein geopend waar de hele dag gratis wijn te halen is. Bedenker van de wijnfontein is de keldermeester van het wijnhuis Dora Sarchese uit het plaatsje Caldari di Ortona. Uit de fontein, welke veel weg heeft van een wastafel, stroomt een rode lokale wijn, de 'Montepulciano d’Abruzzo'. Deze wijn is gemaakt van de Montepulciano-druif en is een specialiteit van de regio.

Pelgrims route
Het wijnhuis wil wel benadrukken dat het niet de plek is om ladderzat te worden. Ze hopen vooral dat het een oord wordt voor wijnliefhebbers en pelgrims. De fontein ligt namelijk op de pelgrimsroute Camino di San Tommaso, waar duizenden pelgrims en toeristen jaarlijks naartoe komen om de plaatselijke kathedraal te bezoeken. In deze kathedraal worden namelijk de resten van Thomas, één van de apostelen van Jezus, bewaard. De achterliggende gedachte is dat de pelgrimgangers tijdens de tocht, na het drinken van een glas wijn, weer voldoende energie hebben voor de rest van de route.

Wijnvat
De fontein is gebouwd in een oud wijnvat, zodat er ook tijdens regen een glas wijn gedronken kan worden. Het vat is 24 uur per dag geopend en ook voorzien van verlichting. 

Andere wijnfonteinen
Het is overigens niet de eerste fontein in Italië waar je gratis wijn uit kunt drinken. Zo werden er in het verleden al weleens andere wijnfonteinen gebruikt om gratis wijn te verdelen, maar dan alleen voor bijzondere gelegenheden, zoals lokale festivals.  Een beroemde andere wijnfontein staat in Venetië, en is tijdens de plaatselijke carnaval actief. De fontein in Caldari de Cortona is altijd geopend.

Bron: Decanter.com