Het wijnjaar 2017 is qua opbrengst een van de laagste in de afgelopen 10 jaar. Dit komt onder andere door de vele wisselingen in droogte, hitte, hagel en vorst. Volgens de experts van Rabobank zal dit van grote invloed zijn op de bulk wijnen.

Zeker in Europa zal de oogst 2017 het komende jaar een verschuiving in de wijnprijzen betekenen. Een gevolg zullen de hogere prijzen voor bulkwijn uit  Spanje en Italië zijn. Samen met Frankrijk produceren de drie landen 50% van de wereldwijde wijnproductie, en hebben daarom een ​​'onevenredig grote impact op de wereldwijde toevoer'.

Alleen al in Frankrijk is de kleinste oogst sinds 1945 voorspeld, waarbij de gecombineerde productie van deze drie producenten met 15% of meer zal dalen. Alhoewel in sommige landen de afgelopen jaren ook lagere opbrengsten zijn geweest, is het uitzonderlijk dat overal tegelijkertijd een lagere wijnopbrengst is.

Het afgelopen jaar is er al een kleine prijsverhoging waargenomen bij bulkwijnen uit Chili en Argentinië en de verwachting is dat prijs nog meer zal stijgen. Er zijn al prijsstijgingen aangekondigd van 31% voor een kilo druiven.

Om de prijsstijgingen te beperken worden druiven die in andere jaren worden weggegooid toch gebruikt voor lagere wijnen. Deze druiven werden anders gebruikt  voor de productie van brandewijn, Hier is nog wel een reserve voorraad van aanwezig.

 

Bron: DrinksBusiness.com