Mogelijk oudste wijnkelder ter wereld ontdekt in Israël

Het gaat om een ruimte in de ruïne van een 3700 jaar oud paleis dat is opgegraven in Tel Karbi, een gebied dat ooit tot het Bijbelse land Kanaän behoorde. De vermoedelijke wijnkelder is drie bij vijf meter groot en bevat veertig grote vaten waarin een voorraad van ongeveer tweeduizend liter wijn kon worden opgeslagen. “Alledaagse wijnen waren het waarschijnlijk niet, mogelijk waren ze vrij duur”, aldus Eric Cline, een professor in de klassiekers en antropologie aan de George Washington University (USA). “De wijnen zouden gedronken zijn door de koning, en alleen tijdens luxe banketten geschonken worden.”

De wijnkelder bevond zich vlak naast een ruimte die vermoedelijk dienst deed als eetzaal. Uit resten die zijn aangetroffen in de kruiken blijkt dat in elk vat dezelfde soort wijn zat met veel relatief dure ingrediënten, zoals honing, mint, kaneel en rozijnen.

Dit de oudste vondst van een echte wijnkelder, het paleis waaronder de wijnkelder is gevonden was in gebruik rond 1700 voor Christus in een periode die bekend staat als de late bronstijd.

In de wijnkelder bevinden zich nog twee deuren die mogelijk leiden naar ruimtes met meer wijnvaten. Deze vertrekken moeten echter nog worden uitgegraven.