Wijn in de uitverkoop bij supermarkten


De BBC meldt dat er in Australië een aantal retailers zijn die verschillende wijnen de “bargain buckets’ stoppen. Deze bargain buckets zijn wat wij in Nederland de “Prijspakkers” noemen. Flessen liggen hierin voor één Australische Dollar (ongeveer €0,70) Een fles water van 350 ml kost in dezelfde winkel ongeveer AU$ 2,50.

De BBC meldt verder nog dat er een witte wijn van een bekend huis te koop wordt aangeboden voor AU$ 2,99.

Prijzen van Australische wijnen zijn naar beneden gekelderd door de stijgende koers van de Australische Dollar ten opzichte van de Amerikaanse. Hierdoor worden veel Australische wijnen niet verkocht in Amerika en komen zodoende terug. Het gevolg is dat veel wijnboeren de wijnen voor kostprijs weg doen.

Daarnaast is er een felle concurrentiestrijd onder de Australische wijnmakers en een supermarkt oorlog tussen twee grote winkelketens, hierdoor komt de inkoopprijs die aan de boer betaald wordt verder onder druk te staan.

De Winenakers Federation of Australia (WFA) wil in gesprek met de overheid om te kijken hoe dit op te lossen zonder dat de wijnboeren hier de dupe van worden.