Domaine de la Romanée-Conti, het bijzondere en exclusieve wijnboek van Gert Crum en Henk Maas, is door Gourmand International uitgeroepen tot Best Wine Book Worldwide 2012. Dit is bekend geworden tijdens de XVIII Gourmand World Cookbook Awards.

De zeer eervolle prijs is zaterdag 23 februari in de Caroussel du Louvre in Parijs uitgereikt aan de schrijver tijdens een door meer dan duizend gasten bijgewoonde ceremoniële avond in het kader van de International Paris Cookbook Fair.

Domaine de la Romanée-Conti was in november 2012 door de Gourmand World Cookbooks Awards al verkozen tot het Beste Wijnboek Benelux. Toen werd ook bekendgemaakt dat het was geselecteerd voor de titel Best Winebook Worldwide. Uit honderden boeken uit tientallen landen – waaronder Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Maleisië, Zweden en ook Nederland – werd Domaine de la Romanée-Conti met vier andere boeken genomineerd.

Bij de uitreiking van de Award vermeldde de jury-voorzitter, de heer Edouard Cointreau, dat het een unaniem jury-besluit is geweest om de titel toe te kennen aan ‘dit eminente boek’. In het jury-rapport wordt gerept van ‘an extremely great book’, ‘great knowledge and unusual experience of the author’ en ‘intimate with Burgundy as a whole and the famous estate in special’.

Over het boek

Domaine de la Romanée-Conti is een bijzonder wijnboek. Door zijn omvang, zijn vorm, de prachtige lay-out en de schitterende fotografie van Jan Bartelsman. Daardoor lijkt het een coffee table book. Dat is het wellicht ook, maar het is meer.

In de kern is het een diepgaande studie naar de wortels van Bourgogne in het algemeen en het mythische wijngoed in het bijzonder. Vooral de actuele ontwikkelingen van de laatste halve eeuw in deze wereldwijd gewaardeerde wijnstreek en op het door internationale liefhebbers geroemde wijngoed komen uitgebreid aan de orde. Gert Crum heeft het met passie en geduld onderzocht en met veel flair beschreven.

Het boek is inmiddels vertaald in het Engels, Frans, Duits en Japans. Er zijn al meer dan 10.000 exemplaren van verkocht. De Nederlandstalige versie is uitgegeven door Lannoo.

In Frankrijk is niet iedereen blij met het feit dat een Nederlander zo’n uitzonderlijk boek over dit unieke wijndomein heeft geschreven. Sommigen zijn jaloers of zelfs boos. Want Domaine de la Romanée-Conti wordt gerekend tot het cultureel erfgoed van Bourgogne en Frankrijk. Wat weet een Nederlander daarvan? Zoiets hoort door een Franse deskundige te worden opgetekend – en in het uiterste geval door een Britse kenner… Nederlander Gert Crum, algemeen gewaardeerd wijnjournalist, haalt zijn schouders op. Hij is blij en trots met deze hoog aangeschreven, internationale prijs.