De Britse regering laat enkele tientallen flessen peperdure Franse wijn veilen om de eigen wijnkelder kostendekkend te maken. Onder de wijnen die worden aangeboden, zijn zes flessen Château Latour 1961 die naar verwachting per stuk 5000 pond (bijna 5800 euro) gaan opbrengen.

Met het kostendekkend maken van de wijnkelder onder Lancaster House nabij Buckingham Palace doet de regering mee met de eigen bezuinigingsplannen. In de kelder liggen bijna 40.000 flessen wijn en andere alcoholische dranken waar de afgelopen decennia buitenlandse koningen en presidenten als gast van het koninkrijk van nipten.

De veiling bij Christie’s in Londen op 21 maart kent nog meer klinkende namen. Zo komen onder andere zes flessen Petrus 1978 en twee dozen Château Mouton Rothschild 1986 en Lafite Rothschild onder de hamer. Kenners denken dat de wijnen, in totaal 54 flessen, bij elkaar 65.000 pond gaan opbrengen.

De regering besloot in 2010 dat de wijnkelder kostendekkend moest worden. De balans van vorig jaar toont evenwel dat dat niet helemaal is gelukt. Tegenover verkopen voor 44.000 pond staan aankopen voor 49.000 pond.

Volgens het veilinghuis is het voor her eerst dat uit de regeringskelder wijn wordt geveild.

Bron: ANP