Pol Roger verkoop fles Champagne van 100 jaar oud.

Een fles Pol Roger Champagne uit 1914, geoogst met op de achtergrond het geluid van geweerschoten is verkocht voor £5,640 ( € 7160,-).

Pol Roger was de lievelingschampagne van Sir Winston Churchill en het jaar 1914 is veelvuldig door hem gedronken. Dit is ook een van de redenen dat de opbrengst van de fles naar een goed doel gaat, het Imperial War Museum in Londen.

Het geld zal worden besteed aan de renovatie van het museum waar een permanente expositie over de eerste Wereldoorlog is te zien.

De fles Champagne was gedurende de 100 jaar opgeslagen in de kelders van Pol Roger. 1914 word beschouwd als een van de beste wijnjaren van de 20e eeuw, maar door de eerste wereldoorlog is er bijna geen wijnoogst geweest in de Champagne streek. De Duitsers hadden al vroeg bezit genomen van Épernay.

Aangezien alle gezonde mannen werden opgeroepen om te strijden aan het front is de oogst voor het grootste gedeelte uitgevoerd door vrouwen en kinderen.

Maurice Pol Roger (toenmalig eigenaar van het wijnhuis) zei over deze vintage: “hij is geoogst onder het geluid van geweervuur maar zal gedronken worden onder het geluid van trompetten.”

Sommige van de druiven werden vroeger dan gebruikelijk geoogst omdat Pol Roger de Duitse opmars vreesde. Hierdoor had het jaargang 1914 een hoger zuurgraad dan andere jaren, dit heeft naar nu blijkt een grote bijdrage geleverd aan de lange levensduur.

Door de proevers is de wijn omschreven als: “zeer rijk, maar nog steeds droog, opmerkelijk vers en levend voor een 100 jaar oude wijn.”

De Champagne werd verkocht aan een particuliere verzamelaar.