International consultant Michel Rolland heeft een contract getekend met Château Figeac – met het uitdrukkelijke doel: de promotie van premier grand cru classe “B” naar de felbegeerde “A”-status.

Château Figeac woordvoerster Cecile Routurier bevestigd dat Rolland het contract een paar dagen geleden heeft ondertekend.

Hoewel het kasteel niet wil ingaan op de aard van de overeenkomst, vertelde Rolland aan Decanter.com dat hij werd benaderd door eigenaar Marie-France Manoncourt, de weduwe van de voormalige eigenaar Thierry Manoncourt.

Mme Manoncourt kon niet worden bereikt, en mede-eigenaar Eric d’Aramon, haar schoonzoon, wilde geen commentaar geven over de nieuwe rol van Rolland op het kasteel.

Rolland zegt dat hij ‘erg enthousiast’ is over het werken met Château Figeac, en dat het ‘veel gemakkelijker’ zal worden om aan de rechteroever van Bordeaux te werkn dan in Zuid-Amerika of Zuid-Afrika.’ Zijn doel, zei hij, is om het kasteel een Grand Cru Classe A te laten behalen

‘We zullen samenwerken voor een jaar en zien hoe het gaat,’ zei hij, zonder bekend te maken of de monetaire details over het contract. Tot grote teleurstelling van de eigenaars, werd Château Figeac niet gepromoveerd tot premier grand cru classe A-status, in de laatste herziening van de indeling van Saint Emilion, die werd vorig jaar uitgevoerd en heeft geleid tot A-niveau promoties van Château Angelus en Pavie (die beide Rollands advies raadpleegt).

Rolland zei dat “in de komende weken hij een overzicht maakt van de dingen die te doen zijn, ‘maar dat hij predict dat” we rijpe druiven plukken en er de beste vinificatie die mogelijk is toepassen’.

Hij zei dat hij uitkijkt naar de samenwerking met technisch directeur van het kasteel Frederic Faye, ‘een jonge man die ik goed ken.’ Rolland zei ook dat hij niet wil praten ‘in termen van het maken van de wijn beter’, maar eerder ‘vooruit’ op de vraag over een specifieke stilistische veranderingen die hij zou ondernemen.

Op sociale media, hebben wijn aficionadoes over de hele wereld verbazing geuit en zelfs verbijstering dat Figeac, bekend om zijn traditionele stijl, met Rolland, waarvan de reputatie is voor het bewerken van wijnen in een moderne stijl gebruiken. Rolland zei: ‘Als dat traditionele middelen een verblijf in de B-categorie, dan is dat niet mijn doel.’

Bron: Decanter.com