De Douane en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) gaan intensief samenwerken bij de opsporing van belastingfraude in de wijnsector. Om de samenwerking formeel te bekrachtigen, ondertekenden de partijen op 16 januari een Memorandum of Understanding (MoU) in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam.

In het MoU hebben de partijen afgesproken wat ze van elkaar mogen verwachten in het uitwisselen van informatie en gegevens. Doel is de import van wijn waarover geen accijns wordt betaald, beter in kaart te krijgen en de controle op de naleving van accijnsregels voor de handel in wijn te verbeteren.

De samenwerkingsovereenkomst met de Douane steunt de wijnimporteurs die zich wel houden aan de geldende wet- en regelgeving. De directeur van de Douane, Aly van Berckel (links op de foto): “ Vanuit de handhavingsvisie Toezicht doen we samen, willen we de illegale handel in wijn voorkomen. Door deze samenwerking krijgen we een steeds scherper beeld van deze fraude. We zijn zeker bereid krachtig in te grijpen als dat nodig is. Door de afspraken met de wijnbranche kan de Douane efficiënter en doeltreffender te werk gaan.

” Een proactieve aanpak van belastingfraude in de wijnsector is steeds belangrijker. De voorzitter van de KVNW, Peter van Houtert (rechts op de foto): “De Nederlandse overheid heeft de belastingen op wijn de afgelopen twaalf jaar met maar liefst 80% verhoogd. In de omliggende landen liggen deze belastingen veel lager. Als wijnbranche krijgen we steeds meer signalen dat malafide ondernemers hun wijn daarom over de grens inkopen en deze in Nederland te koop aanbieden. Dat is een vorm van smokkel. We roepen alle eerlijke wijnimporteurs dan ook op om vermoedens van fraude direct te melden bij de Douane.”

De Douane heeft in oktober 2012 een speciale app voor het melden van vermoedelijke accijnsfraude gelanceerd; Meldpunt Accijns. De Douane biedt hiermee een digitaal loket waar mogelijke accijnsfraude signalen door externen gemeld kunnen worden.