Wijnmakers uit Duitsland pakken titel in finale tegen Hongarije

 

 

Duitse wijnmakers herbeleven een 60-jaar oude klassieker op de Europese wijnmakers ‘voetbaltoernooi. Het WK voetbal is volop bezig en er doen veel wijn producerende landen mee, maar het is Duitsland dat al een titel heeft.

In 1954, waren de (West)-Duitsers als underdog erin geslaagd om de WK-finale te bereiken in Bern (Zwitserland) Tegenstander was ook toen Hongarije met legendarische spelers als Ferenc Puskás en Sándor Kocsis. De Duitsers wonnen toen met 3-2 na met 2-0 te hebben achter gestaan. Die wedstrijd werd bekend als het Wonder van Bern.

Terug naar vandaag.  Zelfde land, andere finale, met dezelfde tegenstanders. Ditmaal moest de beslissing komen in de extra tijd. En ook ditmaal wonnen de Duitsers met 3-2. De weg naar de finale was niet makkelijk. Een penalty shoot-out tegen de Sloveense wijnmakers in de halve finale, een gelijkspel tegen Italië en een overwinning tegen de Zwitserland in de eerste rondes.

De Duitse wijnboeren had een voordeel ten opzichte van hun concurrenten: zij hadden een professionele coach. Erich Rutemöller was ooit een coach met FC Keulen en een assistent-coach bij de Duitse voetbalbond. Tussen 2003 en 2007 was hij verantwoordelijk voor de Duitse onder-20 team.

De spelers trainen bijna elke week en gingen op trainingskamp. Enkele van de meest bekende spelers zijn Norbert Weber, (Duitse wijnbouw Association), Hans Rainer Schultz (Wijn Universiteit Geisensheim),  Niko Apitz (Schlumberger) en Rowald Hepp (Schloss Vollrads),

Het volgende Europese wijn kampioenschap vindt plaats in Duitsland in 2016 en de gastheren hopen dat het aantal deelnemende teams zal stijgen, mede door uitnodigingen aan Frankrijk en Spanje.

Is dit resultaat een voorteken voor de komende World Cup in Brazilië ? Rudolf Knoll, een Duitse wijn journalist en lid van het winnende team, denkt van niet.

“Duitsland gaat zeer waarschijnlijk niet winnen, want we hebben veel geblesseerde spelers.” Ondertussen is de eerste wedstrijd van Duitsland gespeeld tegen Portugal en weten wij dat het Duitse team (weer) een kanshebber is voor de finale.