Maar liefst 71 procent van de Fransen gaf bij een enquete aan geen verstand te hebben van hun nationale drank: wijn.

 

De enquête werd gehouden door een wijnblad. Van die 71 procent antwoordde 43 procent “helemaal niet” zijn weg te kennen in het flessenrek, tegen 3 procent met “veel” en 26 procent met “een beetje” kennis van wijn.

Kwestie van milieu

Het hangt kennelijk erg van hun sociale klasse af of Fransen zichzelf een connaisseur achten: 43 procent van de managers en vrije beroepen zegt dat ze verstand hebben van het druivennat, tegenover slechts 16 procent van de arbeiders.

Volgens het onderzoeksbureau dat de enquête uitvoerde bewijzen de uitkomsten dat wijndrinken nog altijd als iets voor de elite beschouwd wordt. “Aan de andere kant hebben veel huishoudens door gebrek aan koopkracht geen toegang tot kwaliteitswijn”, aldus het bureau.

Geheim wapen tegen comazuipen

Een meerderheid van de Fransen wil daar wel verandering in brengen. Van de ondervraagden wil 51 procent “meer voorlichting over wijn en gematigd drinken” voor jongeren. Daar wil het wijnblad in kwestie, Terre de Vins, zich maar wat graag voor inspannen.

“Wijn is vanuit beschavingsoogpunt een gezond en cultureel verantwoord alternatief, gezien het fenomeen van comazuipen en het enorme alcoholgebruik onder de jeugd”, aldus het magazine.

Afgelopen maart is wijn tot “gastronomisch erfgoed” van Frankrijk verklaard, en 78 procent van de ondervraagden is het daar roerend mee eens.

Nederlanders slobberen ook maar wat

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat ook Nederlanders zichzelf bij lange na niet als wijnexpert beschouwen. 15 procent vond zichzelf “iemand die best wel veel van wijn weet”, en slechts 2 procent “een echte wijnkenner”.

Het Nederlandse onderzoek vroeg de deelnemers helaas niet naar hun beroep. Gelukkig voor de Fransen heeft Frankrijk bij Nederlanders wel verreweg de voorkeur als herkomstland: 57 procent heeft bij voorkeur Franse wijn.

Bron: z24.nl