Een Franse pensioenen bedrijf heeft een belang verworven in Chateau Monbousquet in Saint Emilion, in het kader van een opeenvolging plan van eigenaars Gerard en Chantal Perse.

Het bedrijf, dat anoniem blijft, heeft ingestemd met een ‘alliantie’ met Vignobles Perse te vormen, heeft Chantal Perse bevestigd aan Decanter.com.

Financiële details zijn beschreven, maar het is duidelijk dat de deal de verkoop van een minderheidsbelang in Monbousquet, de eerste kasteel gekocht door Chantal en haar man, Gerard, in Saint Emilion in 1993 betrokken zijn. ‘Deze alliantie is door te geven ons erfgoed, het resultaat van meer dan 40 jaar werk, aan onze kinderen,’ Chantal Perse gezegd.

De familie is ook eigenaar van Pavie, een Saint Emilion Premier Grand Cru Classe A vanaf 2012, en grand cru classe Pavie-Decesse, plus Clos Lunelles in Castillon. Alle Monbousquet wijnen worden nog steeds verkocht via de Bordeaux markt, voegde ze eraan toe.

Vorige week werd Gerard Perse geciteerd als het vertellen van een groep Franse journalisten bij de lancering van L’Esprit de Pavie in Parijs dat hij “gedwongen verkopen ‘de brandstapel, om te voorkomen dat het betalen van de Franse successierechten op de overdracht van de eigendom van het landgoed aan zijn dochter Angelique en haar man, Henrique da Costa.

Chantal Perse wilde geen commentaar geven op het bedrag van de successierechten die verschuldigd was. Maar ze zei het meegedeelde cijfer van EUR70m is ‘totaal onrealistisch’. De Perses ‘eerste jaargang in Monbousquet was 1993, en de familie woont al bij de vernieuwde kasteel sinds die tijd. Het landgoed werd gepromoveerd tot Grand Cru Classe in 2006.