Franse producenten nemen geen risico’s nu rot de druiven bedreigd.

 

De oogst in vele Bordeaux wijngaarden is eerder gekomen dan verwacht, door de dreiging van regen en rot zijn verschillende producenten gedwongen om snel hun merlot oogst binnen te halen.

Regen tijdens het laatste weekend van september in combinatie met zachte temperaturen, was de reden van deze beslissing, de enige kans om om het begin van rot verslaan. Op donderdag werd er regen verwacht en de percelen kon dit niet aan, dus er moest geoogst worden.

Op Château Marquis de Terme begon de oogst op maandag 30 september en de gezondheid van de druiven is de belangrijkste zorg van het Château. Eigenaar Ludovic David vertelde: “Het is een ingewikkeld jaar, het meest ingewikkelde dat ik gezien heb in 19 jaar, maar het is tijdens de moeilijke jaren dat u de kwaliteit van de wijnbouwers kunnen beoordelen.”

De wijnkenners zullen 2013 een “vintage wijnmaker jaar” noemen, wat betekent dat de medewerkers hun vaardigheden en technieken moeten gebruiken om een goed glas wijn te maken dit jaar.

Maar voor de druiven die nog wel aan de wijnstok hangen, de komende weken is de weersverwachting weer goed.  Zonnig weer is in aantocht met een koele en droge wind uit het noorden, die de verspreiding van botrytis zal stoppen en belooft veel goeds voor mooie cabernet.”