Hoe ontstaan fijne bellen, en uit welke glazen kun je het beste champagne drinken?
Een team van wetenschappers van de Universiteit van Reims hebben de geheimen achter de bubbels in Champagne ontdekt. Hoofdonderzoeker Gerard Liger-Belair, zei: “We hebben ontdekkingen die echt exclusief voor de Champagne zijn, de dingen die nog niet eerder zijn waargenomen.”
Een fles champagne bevat 10 miljoen bubbels. Als de belletjes het oppervlak van de wijn bereiken ontploffen ze, en dit fenomeen is gefilmd door de wetenschappers op een 5000-frames-per-seconde camera.
“Hierop is een reeks te zien van een zeepbel die zich ontpopt op het oppervlak van de wijn”, aldus Liger-Belair. “Hij explodeert, waardoor een kleine krater op het oppervlak ontstaat, de krater sluit en werpt dan een draad van vloeistof, die vervolgens breekt in druppeltjes.”
Verbeteren van bubbels in het glas.
Ook kwamen de onderzoekers erachter waarom de champagnebubbels opstijgen vanaf een bepaald punt in het glas. Dit gebeurt wanneer de microscopische vezels – achtergelaten door een theedoek- zich hechten aan de binnenkant van het glas. De constatering is belangrijk voor Champagne liefhebbers en voor de horeca. Glazen die worden schoongemaakt in een vaatwasser, kunnen zo schoon zijn dat er geen bubbels ontstaan in het glas. Glasfabrikanten gebruiken tegenwoordig lasers om een kleine kroon te etsen op de bodem van het glas, hierdoor stijgen de bubbels in een mooie ring naar boven. Champagne liefhebbers kunnen kleine krasjes in hun eigen glas maken – maar “niet meer, anders heb je een enorme ontgassing”, aldus Liger-Belair.