Wijnboer “huurt” kippen in voor onderhoud wijngaard.

Paarden die de wijngaarden ploegen zul je bij Philippe Boucard in de Loire niet meer zien. Boucard heeft één hecatre wijngaard afgezet met gaas, in de wijngaard lopen 250 kippen vrij rond tussen de Cabernet Franc druiven.

 

“De kippen scharrelen rond, beluchten de grond, en eten gras en insecten. Zij zullen veel van het werk voor mij doen , “zei Boucard.

De kippen hebben goed naar hun zin in het nieuwe thuis, maar Boucard beseft dat hij ze in de gaten zal moeten houden. “Ik moet heel voorzichtig zijn wanneer de druiven beginnen te rijpen,” zei hij. “Dan kan het wel eens te verleidelijk kunnen worden voor de kippen” – waardoor Boucard geen druiven aan de wijnstokken heeft hangen. Wanneer die tijd komt, zullen de kippen verhuizen naar hun alternatieve accommodatie.

Echter, de wijngaard is niet een soort van kip utopie. Boucard heeft samen met de eigenaar van een lokaal restaurant in het dorp Bourgeuil afspraken gemaakt over het gebruik van de scharreleieren van de vogels in zijn gerechten. De kippen zelf zal uiteindelijk in de oven.

Als het project slaagt zullen er volgend jaar waarschijnlijk meerdere wijngaarden voorzien worden van kippen aldus Boucard.

 

Bron: Winesearcher