Franse bevolking wil kurk en geen schroefdop!
André Lurton was in 2004 de eerste wijnmaker uit de Bordeaux die zijn witte kwaliteitswijnen afsloot met schroefdop.
Tegenwoordig is hij is er nog altijd van overtuigd dat een schroefdop zeker effectief genoeg is
om de smaak en aroma van de wijn intact te houden als die verjaart,
maar hij bezwijkt nu onder de vastberadenheid van de Franse bevolking.
De Franse bevolking neigt meer naar de traditionele kurk en laat de schroefdop links liggen.
Kurk staat voor emotie, voor prestige en kwaliteit. Voor jonge drinkbare wijnen kan het allemaal nog net,
maar voor de duurdere wijnen met een verouderingspotienteel, zeker niet.
Vandaar dat Lurton nu overstag gaat en diverse wijnen weer van een kurk zal voorzien.
De AOC Bordeaux Chateau Bonnet droog wit en de rosé zullen een schroefdop blijven houden,
maar de kurk zal terugkeren voor Chateaux Rochemorin, Cruzeau, Couhins-Lurton en La Louvière, zo meldt Decanter.
Wel stapt Lurton over naar een andere, dichtere kurk en wel de kurk die afkomstig is van
Sardinië. Alleen Chateau Rochemorin zal de composietkurk van DIAM blijven gebruiken.
Diam is gemaakt van hele kleine stukjes kurk die met een speciale lijm aan elkaar worden geplakt en dan in de vorm van een kurk gegoten.