Oude steenmijn doet nu dienst als “wijnkelder”


In het zuidwesten van Engeland ligt een van ’s werelds kostbaarste pakhuizen, 35 meter onder grond. In de negentiende eeuw was Octavian’s Corsham Cellars een steenmijn, die de rijken van Bath aan fraaie huizen hielp. Later was het een munitiedepot. Maar nu rusten er de wijnen van rijke verzamelaars en investeerders. Een van de bekende verzamelaars is Sir Alex Fergusson (ex-manager Manchester United)

 

 

 

 

Het gaat om een reusachtige opslagplaats: 22 voetbalvelden groot en voor mensen alleen bereikbaar via een nauwe trap van 157 treden. Binnen moet je een gasmasker dragen. De wijnen zelf komen met een klein treintje in de ondergrondse magazijnen. Binnen heerst een constante temperatuur van 13 graden, ideaal voor wijn.

 

 

 

 

 

De luchtvochtigheid wordt elk uur gecontroleerd en schommelt rond de 80 procent. Octavian’s zag de vraag naar opslag met 35 procent toenemen de afgelopen vier jaar. Dit onlangs de prijsdalingen op de wereldmarkt voor topwijnen.

 

 

 

 

 

Dat komt omdat steeds meer verzamelaars grote delen van hun collectie onderbrengen in de mijn. Perfecte condities, laag diefstalrisico en een mooi verhaal voor bij het knapperend haardvuur doen mogelijk de marketing voor Octavian’s.

Bron : z24.nl