Oplichter doet zich voor als advocaat om tijdens pensioen gratis wijn te drinken.

Een 68-jarige Fransman is veroordeeld tot 18 maanden in de gevangenis voor het bestellen van wijn ter waarde  bijna € 50.000,-  en gaan tot het uiterste om betaling te voorkomen, met inbegrip van producenten vertellen dat hij was overleden.

De gepensioneerde man bestelde wijnen en champagne bij 23 verschillende producenten gedurende een periode van drie jaar.

De man deed zich voor als een advocaat die gevestigd was op de Champs-Élysees in Parijs. De facturen werden gestuurd op een nep-adres, terwijl de wijnen elders werden afgeleverd.

Wanneer de producenten facturen stuurden naar aanleiding van de geleverde goederen, kregen velen het antwoord dat de client was gestorven. Sommige producent stuurden de deelneming aan de familie.

De verdachte gaf toe het misdrijf gepleegd te hebben maar beweerde dat hij  gedwongen was om de misdaad te plegen door een restauranthouder in zijn dorp, die de bestelde flessen bij hem voor de helft van de gebruikelijke prijs kocht. De verdachte voegde eraan toe: “Ik drink niet eens.”

De man, die woont in de Champagne Marne-vallei moet rondkomen van een pensioen van  € 715,- per maand, beweerde dat hij in een negatieve spiraal was terecht gekomen en dat hij niet wist wat de gevolgen van zijn daden waren.

Echter toen de rechtbank hoorde dat de man was veroordeeld voor 18 andere misdrijven sinds 1969 (voornamelijk fraude en bedrog) was de rechter niet overtuigd door zijn verdediging en veroordeelde de man met een gevangenisstraf van 18 maanden.