De oogst is begonnen, en de 2014 oogst ziet er indrukwekkend uit, zowel in omvang als in kwalitei, volgens de Conseil des Vins de Provence (CdVP)

De oogst van de regio’s is begonnen in de AOC Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois en Provence. De CdVP deskundigen schatten dat de 2014 oogst beter zal zijn dan die van 2012 en 2013. en qua opbrengst in de buurt zal komen van de 2011 jaargang.

Verloop groei jaargang 2014

De winter van 2013/2014 was mild en nat, waardoor er goede reserves van het grondwater werden aangelegd. Drogere omstandigheden gevolgd in het vroege voorjaar, en vanaf de maand juni de stijgende temperaturen betekende het begin van de zomer.

Regen medio juni werd gevolgd door de onregelmatige, gelokaliseerde stormen die kenmerkend zijn voor de streek, deze stormen gingen soms gepaard met hagel. In het algemeen had dit geen grote invloed op de wijnstokken, behalve in het bovenste deel van de Var, waar de schade ernstiger was.

De zomerse omstandigheden waren gunstig, met koele nachten en geen extreme hitte of droogte. Rond 15 augustus was er een periode van hevige regenval maar deze werd gevolgd door de Mistral winden, waardoor de kans op schimmel minimaal werd. Het merendeel van de wijngaarden zijn vrij van meeldauw en oïdium (schimmelziektes)

CdVP regisseur François Millo, zei: “Onze regio blijkt zeer populair op het moment, en dan heb ik het niet alleen over de Provence rosé. ”

In de Provence, zal 26.000 hectare AOC geclassificeerde wijnstokken worden geoogst, dit zijn meer dan 160 miljoen flessen 2014 die op de markt komen.