Oostenrijks door vorst getroffen 2012 vintage belooft een goede kwaliteit wijnen over de hele linie – maar de levering van het vlaggenschip van het land Gruner Veltliner zijn veel verminderd.

Volgens de Oostenrijkse Wine Marketing Board (AWMB), was de geproduceerd 2.15m hectoliter wijn, ruim onder het gemiddelde, dankzij een late vorst in mei.

Dit veroorzaakte zware schade in de Pulkautal (Weinviertel) gebied, alsmede delen van Kamptal en Kremstal, met als gevolg het toebrengen van ‘omvangrijke oogst verliezen’ op Grüner Veltliner in het bijzonder.

Echter, de AWMB zei ‘mooi droog weer’ aan het eind van het groeiseizoen en in de belangrijkste oogstperiode gezorgd voor de algehele kwaliteit van rode en witte wijnen was ‘zeer hoog’.

“Voor de derde keer in vier jaar – in het bijzonder 2012, 2011 en 2009 – de fysieke opbrengsten in alle rode wijn gebieden en van alle rode variëteiten waren van uitstekende kwaliteit,” heeft de raad van bestuur gezegd.

Rode wijnen waren ‘compacter en krachtiger’ dan in 2011. Onder de blanken, werd Grüner Veltliner al met ‘zeer goed tot excellent’ resultaten beoordeeld, maar sommige Rieslings waren nog steeds een beetje gereserveerd als de winter ten einde liep.

“Het totale volume van Oostenrijk’s 2012 wijn oogst is aanzienlijk lager dan de gemiddelde op lange termijn, maar het is veel beter dan verwacht, ‘zei AWMB directeur Willi Klinger.

‘Echter, de daling bijzonder getroffen ons vlaggenschip Grüner Veltliner, die kwantitatief in het Veltliner bolwerken van Niederösterreich zijn eerder zeldzaam. ‘Maar we zijn erg blij de oogst die volledig gerijpte druiven die resulteerde in een sterke, maar zeer evenwichtig wijnen en een uitstekende rode wijn vintage.’

Bron: Decanter.com