Wijnliefhebbers overal ter wereld houden vanavond even de adem in: voor de derde keer pas in zijn geschiedenis wordt de oudste drinkbare wijn overgeheveld in een nieuw vat. De droge witte Elzaswijn dateert van 1472 en moet in een nieuw vat omdat er lekken zitten in het huidige.

In de wereld van oenologen wordt aangenomen dat de wijn de oudste nog drinkbare wijn is in een vat. Waarschijnlijk liggen in gezonken scheepswrakken op de zeebodem nog oudere wijnen in vaten, maar de kans is klein dat die nog drinkbaar zijn. De wijn wordt bewaard in de kelders van het Hospices de Strasbourg in Straatsburg.

De hele operatie zal ongeveer dertig minuten duren. De vorige keer dat de wijn in een nieuw vat werd gegoten dateert van 1718. Drie liter per jaar verloren De procedure is noodzakelijk omdat vorig jaar vastgesteld werd dat er ongeveer drie liter wijn per jaar lekt.

In april vorig jaar werd de drank in een roestvrije stalen tank gegoten, in afwachting van de productie door gespecialiseerde ambachtslui van een nieuw eiken vat met een inhoud van 450 liter. De millésime, 543 jaar oud ondertussen, heeft een alcoholpercentage van 9,4 procent. Slechts drie keer in de geschiedenis werd de wijn geserveerd. De laatste keer was dat in 1944, aan generaal Leclerc, de Franse bevrijder van Straatsburg.

Bron: demorgen.be.