Bijna 118 jaar geleden, op 23 februari 1900, trof het noodlot de kelders van Pol Roger in Épernay.Na een periode van extreme kou en vocht stortten enorme delen van een muur 's nachts plotseling in. Hierdoor werden 1,5 miljoen flessen wijn en 500 vaten wijn hermetisch afgesloten. De schade was zo groot dat de grond boven de kelders instortte waardoor het straatniveau met vier meter daalde. Grote spleten werden gevormd in de nabijgelegen wegen, rue Henri le Large en rue Godart-Roger.

In een verslag van Le Vigneron Champenois vertelt de zoon van Pol Roger hoe hij 's nachts om 2 uur' s wakker werd van 'een dof gebrom vergelijkbaar met het geluid van de donder'.
'Toen de arbeiders een paar uur later arriveerden, was pas duidelijk hoe groot de ramp was.'
De zonen van Pol Roger, Maurice en Georges, hadden gehoopt dat ze de begraven wijnen konden redden door in het puin en tunnel te graven.
Maar nadat er een maand later een soortgelijke inval plaatsvond op het nabijgelegen terrein van Godart-Roger, werden de plannen gestaakt en de verwoeste kelders verlaten.

Nu 118 jaar later bouwt Pol Roger een nieuwe verpakkingshal op hetzelfde stuk grond.

Tijdens een boorsessie werd er gestuit op gebroken glas en een intacte fles Champagne, meteen gingen de alarmbellen rinkelen en werd er zorgvuldig verder gegraven. Pol Roger heeft een aantal verloren gewaande flessen opgegraven uit de kelder die in 1900 instortte.
20 flessen Champagne zijn tot nu toe opgegraven, volgens Pol Roger zijn de flessen gedateerd tussen 1887 en 1898

'De wijnen zijn helder, de niveaus kloppen en de kurken zijn goed,' aldus het Champagnehuis. 'Deze flessen zitten nog steeds op hun droesem en moeten met de hand worden doorzeefd en gedesinfecteerd voordat ze worden geproefd.' Het is dus nog niet zeker of de wijnen nog goed zijn.

De ontdekking werd gedaan door Dominic Petit, de chef de cave van Pol Roger, natte weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er nog niet meer flessen zijn opgegraven uit de kelders.

Bron: decanter.com