We hebben allemaal wel eens gehoord van Route 66, je weet wel die snelweg die door de woestijn in Amerika loopt. Maar lang niet iedereen kent Route 62, een 850 kilometer lange toeristische route door Zuid-Afrika, van Kaapstad tot Port Elizabeth. En dat is bijzonder jammer…

Hoewel de Garden Route (de Tuinroute) de bekendste en een van de populairste roadtrips in Zuid-Afrika is, kiezen een hoop toeristen er toch voor om een deel van de Garden Route te vervangen voor Route 62.

Route 62 biedt namelijk een leuker alternatief dan het soms saaie en monotone uitzicht op de Garden Route, op de snelweg (N2) van Kaapstad tot George.

Route 62 is een prachtige autoroute door de Karoo – een natuurgebied is Zuid-Afrika dat een geologische termen ook wel ‘halfwoestijn’ wordt genoemd. Deze autoroute in Zuid-Afrika is ook erg bekend vanwege de vele wijngaarden die langs de route liggen in bijvoorbeeld Paarl, Worcester en Robeterson.

Het zijn er zelfs zoveel, dat Route 62 de langste wijnroute ter wereld is.En je dus eigenlijk niet kunt missen op je vakantie in Zuid-Afrika…! Genoeg reden dus om Route 62 met de auto te trotseren.

Voor het gemak beginnen we de reis in Kaapstad, maar je kunt de route natuurlijk ook de andere kant op rijden, te beginnen bij Port Elizabeth.

Stop 1: Paarl (60 km) Op een klein stukje rijden van Kaapstad ligt Paarl, een kleine stad in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnlanden. De stad Paarl kent een rijke geschiedenis, die dateert van tijdens de Apartheid, toen de stad in tweeën werd gedeeld.

Oost-Paarl was voor de kleurlingen en de rest voor de blanke Afrikaners. Aan de 11-kilometer lange hoofdstraat van Paarl vind je nog veel historische panden die in oud Nederlandse koloniale stijl zijn gebouwd. Een echte trip down memory lane dus.

Paarl is een van de meest Afrikaanse gebieden in Zuid-Afrika en heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het Afrikaans. Om die reden is het Afrikaans Taalmonument en museum dan ook in Paarl gevestigd.

Maar behalve geschiedenis en cultuur zitten in Paarl ook tal van Zuid-Afrika’s bekendste wijnproducenten als Fairview, Nederburg en Ashandit. Deze wijnboerderijen liggen in de Bergriviervallei en zijn prachtige locaties voor een wijnproeverij.

Stop 2: Worcester (55 km) Vooral niet verwarren met Worcestersaus; deze plaats in Zuid-Afrika spreek je uit als ‘Woeshter’. Worcester is qua omvang de grootste wijnstreek van Zuid-Afrika en levert 1/5de deel van Zuid-Afrika’s totale druivenproductie.

Langs de wijnroute in Worcester liggen in totaal 11 verschillende wijnboerderijen en het is een prachtige locatie aangezien het kleine plaatsje omringd is door grote imposante bergen.

Behalve alleen wijn is Worcester ook beroemd vanwege de Brandy. Vervang dus voor een keer de traditionele wijnproeverij voor een tour door de grootste brandy destilleerkelder ter wereld bij de KWV Brandy House.

Stop 3: Bonnievale (80 km) Bonnievale is gelegen aan de Breede Rivier en is omgeven door bergketens als de de Langebergen in het oosten en de Riviersonderend bergen in het zuiden. Mede door de ligging heeft Bonnievale een van de mooiste uitzichten in de Westkaap provincie.

Bonnievale, ook wel the Valley of the Wine and Cheese genoemd, is een wijngebied waar toeristen op weg van Kaapstad naar Oudtshoorn vaak in hun haast voorbij rijden. En dat is zonde, want hoewel het Bonnievale maar een klein plaatsje is, heeft het wel degelijk veel moois te bieden.

Bezoek bijvoorbeeld een van de twee kaasmakers in Bonnievale, Parmalat of Mooivallei Suiwel en probeer verschillende kazen. Nog lekker smaakt de kaas als hij gepaard gaat met een wine tasting, dat spreekt voor zich.

Stop 4: Barrydale (85 km) Het plaatsje Barrydale op Route 62 is een overgangsgebied tussen twee Zuid-Afrikaanse uitersten. Aan de ene kant ligt de mooie en vruchtbare Tradouw Valley en aan de andere kant het rotsachtige en droge Klein Karoo

Een van de bekendste stops in Barrydale is Ronny’s Sex Shop. En wie nu denkt aan ordinaire praktijken langs de snelweg, heeft het mis. Het gaat hier slechts om een uit de hand gelopen naamgrap om meer klanten te trekken.

Uit de hand gelopen grap of niet, het heeft zeker gewerkt. Ronny’s Sex Shop is namelijk al jaren een bekende stop voor toeristen langs Route 62 voor een kleine (alcoholische) versnapering. De ‘sex’ is in de shop echter ver te zoeken, maar dat mag de pret niet drukken.

Stop 5: Ladismith (78 km) Ladismith, ook wel bekend onder de liefkozende bijnaam ‘the Lady of the Small Karoo’, is een klein plaatsje aan de voet van de Swartbergketen.

Dit dorpje in de Klein Karoo is vooral bekend om haar unieke bouwstijl. De zogenaamde Ladismith bouwstijl is namelijk een mix van Britse Koloniale, Victioriaanse en Karoo-stijl gebouwen. Leuk om een rondje door dit dorpje te lopen en verschillende bouwstijlen te herkennen bij bezienswaardigheden zoals de Otto Hager Kerk of het Lutheran Church Complex.

De belangrijkste attractie in Ladismith is echter de Seweweekspoort / zeven weken Poort. Deze bergroute is een van de meest ontzagwekkende en spectaculaire van alle bergen en ravijnen in Zuid-Afrika. De Seweweekspoort is dus een aanrader om te bewandelen, moutainbiken of met de auto voor alle 4 x 4 enthousiastelingen!

Stop 6: Oudtshoorn (100 km) Welkom in Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van de wereld. Het zal je misschien al opgevallen zijn op weg naar Oudtshoorn, maar overal waar je kijkt in Klein Karooo zie je struisvogels en struisvogelboerderijen. Maak een ritje op de rug van een struisvogel, bestel een van zijn vriendjes als lunch, of koop een mooie portemonnee van struisvogelleer.

Misschien niet zo diervriendelijk, maar wel erg leuk, lekker en mooi. Congo Grotten De belangrijkste bezienswaardigheid in Oudtshoorn zijn de Congo Caves, aan de voet van de Swartberg Pass, richting Prince Albert. In de Congo Caves zijn in diverse ‘kamers’ mooie stalagmieten en stalagtieten te bewonderen. Niet erg prettig als je claustrofobisch bent, maar beslist een must do tijdens je stop in Oudtshoorn.

Stop 7: Prince albert (70 km) De leukste route om vanuit Oudtshoorn naar Prince Albert te rijden is via de Swartberg Pass. De 27 km lange Swartberg Pass is een van de mooiste bergpassen ter wereld en leidt je via steile haarspeldbochten naar ‘Die Top’ op 1583 meter hoogte.

Vanuit hier heb je een adembenemend uitzicht over the Karoo. Een fotomomentje. Prince Albert is een nostalgisch plaatsje in Klein Karoo dat veel waarde hecht aan haar historie. Hier kan je een olijven- of een vijgenboerderij bezoeken, je kunt zien hoe wollen tapijten met de hand worden geweven of je kan lokale wijn en kaas proeven.

Verder zijn er in het dorp verschillende restaurants en galleries te bezoeken. Elke zaterdagavond is er in Prince Albert een markt waar lokale specialiteiten worden verkocht zoals gedroogd fruit, olijven, olijfolie en kaas. Ook is er vers geplukt fruit en versgebakken brood.

Stop 8 : Uniondale (146 km) Uniondale is een klein plaatsje het oosten van Klein Karoo en is officieel het eindpunt van Route 62. Zoals je dat wel vaker hoort van kleine dorpjes, gaat ook in Uniondale het verhaal dat er een geest door het plaatsje dwaalt.

Dus als er ooit een spookachtige verschijning van een jonge vrouw aan de weg verschijnt die om een lift vraagt, doorrijden! En het is natuurlijk niet verwonderlijk dat Uniondale uit de spookverschijning een financieel slaatje probeert te slaan.

Een verschijning uit het verleden, dat je wel in het echt kunt bewonderen zijn de 1500 – 6000 jaar oude San rotsschilderingen.

Stop 10: Port Elizabeth (77 km) De aller-aller-aller laatste stop op Route 62 is Port Elizabeth. Of de allereerste natuurlijk.

Port Elizabeth (in de volksmond vaak afgekort met PE) is een kustplaats aan de Eastern Cape en heeft een eigen vliegveld. Port Elizabeth is een kleine stad waar veel toeristen en families op afkomen. Met haar ligging aan de Algoa Bay is het klimaat er bijna het hele jaar door aangenaam.

Op het water kun je allerlei wateractiviteiten ondernemen zoals varen, snorkelen en surfen. Maar ook in de stad is meer dan genoeg te zien, zoals de prachtige boulevard, verschillende musea en enkele mooie stadsparken. Port Elizabeth geldt ook als een ideale uitvalsbasis voor toeristen die Tsitsikamma Natonal Park of Addo Elephant Park (150 km) willen bezoeken.

De route die wij zojuist hebben uitgestippeld is van Kaapstad naar Port Elizabeth, met de mogelijkheid om halverwege over te gaan op de Garden Route.

Een ander populair alternatief is om tijdens je vakantie in Zuid-Afrika op de heenweg de Garden Route te rijden, en de terugweg via Route 62.

Bron:Kaapstadmagazine.nl