Een sommelier van het Amstel Hotel is onterecht ontslagen vanwege het drinken van wijn op het werk.

 

Uit een vandaag gepubliceerd vonnis blijkt dat het hotel de eigen huisregels niet consequent heeft toegepast.

De ontslagen sommelier was al 33 jaar in dienst bij het Amstel Hotel. Hij vermoedt zelf dat zijn werkgever “een stok zocht om de hond mee te slaan” en een reden om van de sommelier af te komen die voor 3.982,51 euro bruto per maand op de loonlijst stond.

Het nuttigen van drank voor of tijdens het werk is verboden voor personeel van het Amstel Hotel. De sommelier kreeg op 14 december 2012 een officiële waarschuwing vanwege drinken op het werk. Na een slok wijn in de nacht van 18 op 19 november 2013 volgde een week daarna ontslag op staande voet.

LEIDINGGEVENDE NAM VOOR IEDEREEN BIERTJE MEE

In de bewuste nacht verzorgde het Amstel Hotel de catering en het diner tijdens de Marie Claire Awards in Carré. Na afloop kwam een leidinggevende langs om met het personeel te proosten op een geslaagde avond. De leidinggevende had voor iedereen een biertje en sandwiches meegenomen. Na een kwartier ging iedereen weer aan het werk.

De sommelier nam die avond een slok wijn en bood ook een collega een glas aan. Volgens de rechter is dit in strijd met de huisregels, maar worden die dus niet consequent toegepast. Ook is het vergrijp niet ernstig genoeg voor een ontslag op staande voet.

Belastende verklaringen van negen collega’s over het drankgebruik van de sommelier bleken bovendien onder druk van de werkgever te zijn gedaan. Slechts een van de negen had in eerste instantie een belastende verklaring over de sommelier afgelegd. Pas nadat de man was ontslagen en de collega’s nogmaals werd gevraagd of ze iets hadden toe te voegen aan hun eerdere verklaring, legden ze een belastende verklaring af.

Het Amstel Hotel moet van de rechter de man weer in dienst nemen en zijn achterstallige loon uitbetalen, met een dwangsom van maximaal 75.000 euro.

Bron: NRC.nl