Koninklijke dessertwijn gepresenteerd tijdens diner

Tijdens een lunch in het privé verblijf van de eigenaar van het wijnhuis Royal Tokaji Aszu is het jaargang 2008 Essencia gepresenteerd.

Van alle Tokaji wijnen die geproduceerd worden in Hongarije is Essencia de meest zeldzame. Deze wijn wordt gemaakt van de allerbeste druiven die ingedroogde geweest door botrytis cinerea bacterie, Het resultaat is een sterk geconcentreerde, intens zoete ‘wijn’, met een minimale suikergehalte van 450g/liter. Tokaji Essencia kan alleen in uitzonderlijke jaar wanneer de voorwaarden perfect voor botrytis zijn te ontwikkelen, die shrivels Furmint, Harslevelű en gele Muscat druiven in bruin rozijnen worden geproduceerd.

Het 2008 jaargang van de koninklijke Tokaji is het vijfde vintagejaar van Essencia dat wordt vrijgegeven door de producent, Eerdere jaren waren de 1993, 1999, 2000 en 2003. De lange nazomer van 2008 was de basis voor de goede vintage aldus de keldermeester van Royal Tokaji.

Voor het maken van een 37,5 cl Essenia is ongeveer 20 kg aan ingedroogde druiven nodig, een grote hoeveelheid dus. Door de hoge zoetgraad duurt het gisten van de most jaren. Het oogsten is ook een tijdrovende klus aangezien de druiven stuk voor stuk geplukt worden en niet per tros. De oogstopbrengst ligt hierdoor op ongeveer 1 kg per uur.

De wijnmaker beschreef de wijn als: “diep gouden kleur met hint van amber. Verse, rijpe perzik op de neus met complex honing, kruidig, gember notities en achtergrond aanwezigheid van botrytis. Volledige maar sierlijke naar smaak, intens geconcentreerd, rijk en zoet, evenwichtig met strak zuurgraad.”

Essencia is beperkt leverbaar, van de 2008 zijn 2.906 flessen gemaakt. De 2008 Essencia zal verkocht worden bij door de producent aangewezen wijnwinkels. de prijs is £391.25 (ongeveer € 450,00). In Nederland is nog geen verkooppunt aangewezen.

Bron: Drinksbusiness