Het Spaanse wijnhuis Torres heeft een vergeten druivensoort, herontdekt en laat deze zijn debuut maakt in de nieuwste jaargang van de topwijn, Grans Muralles.

Al 20 jaar is het wijnhuis Torres op zoek naar vergeten en inheemse druivenrassen, met als doel het behoud van deze rassen.  Veel rassen werden met uitsterven bedreigd door de uitbraak van phylloxera bacterie aan het eind van de 19 e eeuw.

Onder dit handjevol rassen die gered zijn gedurende deze periode zit ook de Querol, die is vernoemd naar het dorp waar het bedrijf Torres de druif vond.

Introductie van de variëteit,

Miguel A Torres, voorzitter van Torres, vertelde dat het geen gemakkelijke druif is om te kweken. “Het heeft een probleem van vruchtbaarheid,” legde hij uit. “De bloemen produceren niet genoeg pollen waardoor je millerandage krijgt.”

De ontdekking van Querol kwam net te laat voor opname in ‘Wine Grapes’ , een gedetailleerde naslagwerk over 1386 wijndruiven rassen geschreven door Julia Harding MW, Jose Vouillamoz en Jancis Robinson MW.Het boek is vorig jaar gepubliceerd.

Zodra een “nieuw” druivenras is gevonden, besteedt het Torres team  ongeveer zes jaar aan het reinigen plantmateriaal voordat het kan worden gebruikt. Volgens het onderzoek wat is uitgevoerd door diverse universiteiten, blijkt de Querol een duidelijke variatie te zijn, in plaats van een synoniem of klonale variatie van een eerder opgenomen druif.

Het ras heeft nu zijn eerste commerciële verschijning gemaakt als onderdeel van een wijn. 15% van het mengsel – naast Garnacha Tinta, Cariñena, Monastrell en Garro – zit in Grans Muralles 2009, die net is vrijgegeven.

Met een adviesprijs van € 60,– en de productie van 1000 kisten per jaar straalt de Grans Muralles een bepaalde exclusiviteit uit voor de druivensoorten in Catalunya.

Foto: Querol druif herontdekt door Torres