Waarin een klein land groot kan zijn.

Ieder jaar wordt er wereldwijd ongeveer 250 miljoen hectoliter wijn gedronken, dat zijn circa 150 miljard glazen. Ongeveer 2/3 van deze wijn wordt in Europa gemaakt. Maar waar wordt nu de meeste wijn gedronken?

Consumptie per persoon.

Misschien enigszins verrassend is de gemiddelde consumptie per persoon in Vaticaanstad. In dit kleine landje wonen ongeveer 840 mensen. Er wort omgerekend 72 liter wijn per persoon gedronken, dat is bijna het dubbele als in Italië. Uitgaande van flessen met een normale inhoud (0.75 l) betekend dit 96 flessen per jaar per persoon.

Verklaring

Volgens het Californian Wine Instute die het onderzoek heeft uitgevoerd is er niet een duidelijk reden voor deze hoge consumptie. Het drinken van wijn tijdens de communie kan niet zoveel zijn dat het gemiddelde hierdoor zo hoog is. Wel speelt het mee dat er in Vaticaanstad voornamelijk mannen wonen en dat nagenoeg geen kinderen wonen. Daarnaast wordt er vaak gezamenlijk gegeten, dit bevorderd het drinken ook.

Er is in Vaticaanstad één supermakt aanwezig waar wijn te koop is. Deze supermarkt valt onder de Duty-Free zone, misschien is de verleiding om wijn te kopen dan ook weer groter. Wijn maakt wel een belangrijk onderdeel uit in de religie van het Christendom.

Tweede plaats

Het Vaticaanstad staat op eenzame hoogte, het ook kleine land Luxemburg staat tweede met "slechts" 56 liter per persoon. In Frankrijk wordt ongeveer 40 liter per persoon gedronken.

Bron: Californian Wine Institute