Geheim agent heeft veelzijdige smaak.


De verhalen van James Bond zijn gebaseerd op de boeken van Ian Flemming, en ook in de boeken wordt er gevarieerd gedronken. De Dry Martini, shaken, not stirred, is het bekendst drankje van James Bond-drank, maar in de boeken wordt er nog veel meer gedronken. Hieronder een paar van de favorieten uit de boeken.

Champagne

Een van de eerste boeken is ‘Casino Royale’ (1953) daarin verklaard James Bond de Taittinger Blanc de Blancs Brut 1943 als “waarschijnlijk de mooiste Champagne in de wereld”. Echte de smaak van Bond bleek te veranderen. In het boek ‘Moonraker’ (1955) zegt 007 over Taittinger ‘het was alleen een bevlieging van mij’. In ‘Moonraker’ dronk hij 1945 Moët & Chandom Dom Pérignon.

Maar er zijn nog veel meer Champagnes gedronken. In ‘Diamonds are Forever’ en ‘On Her Majesty’s Secret Service’ kwamen de huizen Pommery , Veuve Clicquot en Krug voorbij

 

Bordeaux

Voor wat betreft stille wijnen heeft Bond hulp gehad van zijn rivaal Goldfinger. Deze schurk serveerde onder andere 1950 Pommery (Champagne), 1947 Château Mouton Rothschild (Bordeaux)  en 1953 Piesporter Goldtropfchen Riesling (Mosel). Bond ontwikkelt een smaak voor Mouton Rothschild, want ook in ‘On Her Majesty’s Secret Service’ wordt deze wijn geschonken.

Chianti

De boeken ‘From Russia with Love’ en ‘For you Eyes Only” spelen af in treinen in heel Europa. En daar wordt dan een Italiaanse Chianti gedronken. Helaas wordt de wijn gemorst op het tafellaken. Zonde.

Liebfraumilch

Maar het zijn niet alleen dure wijnen voor James Bond; in ‘Live and Let Die’  krijgt Bond Liebfraumilch, (de halfzoete Duitse wijn) geserveerd, Bond maakte wel de opmerking “dat de Liebfraumilch de beste zoete witte wijn was die op dat moment verkrijgbaar was in Amerika.

Zo blijkt maar weer dat James Bond een hele veelzijdige smaak heeft gekregen van zijn schrijver Ian Flemming. Hier wordt verder nog niet eens gesproken over de dranken als Ouzo, Wodka, Sherry en Cognac. Maar ook deze worden genoemd in de boeken.

bron: Decanter.com