Eerder ontdekte polyfenolen kan voordelen voor de gezondheid hebben, rode wijn blijkt nog gezonder.

Onderzoekers aan de universiteit van British Columbia (USA) en de Universiteit van Adelaide (AUS), hebben onlangs 23 moleculen in wijn ontdekt. deze nieuwe moleculen kunnen potentiële gezondheidsvoordelen zijn voor wijndrinkers.

Deze 23 nieuwe moleculen behoren tot de familie van stilbenoïden, die een soort polyfenol-de groep van chemicaliën die in wijn tannines, pigmenten en quercetine omvat.

Voorafgaand aan de UBC studie, erkende de wetenschappelijke gemeenschap reeds 18 verschillende stilbenoïden, waaronder resveratrol. “Stilbenoïden zijn een natuurlijke verdediging van de ‘wijndruif’ om deze  te beschermen tegen schimmelinfecties en de effecten van het regenachtige weer”, aldus Cedric Saucier, hoofd van de chemie-afdeling van UBC en een auteur van de studie. De grotendeels in druivenschillen gevonden stilbenoïden lost antioxidanten op tijdens de vinificatie.

Het team onderzocht geconcentreerde extracten uit Merlot, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon druif, vervolgens werden de verbindingen gescheiden om ze nauwkeurig te kunnen onderzoeken. Zij maten niet minder dan 41 stilbenoïden. De 23 nieuw ontdekte verbindingen worden in kleinere hoeveelheden gevonden dan hun reeds bekende tegenhangers, die kan de reden zijn waarom wetenschappers ze nooit eerder hebben gevonden.

Meerdere studies hebben de voordelen van veel polyfenolen bevestigd, dus het is waarschijnlijk dat deze nieuwe toevoegingen aan de wijn stilbenoid familie positieve effecten op de gezondheid zal hebben. Maar de bevestiging kan nog even duren: Wetenschappers moeten eerst de precieze structuur van deze verbindingen vaststellen. ” We moeten een heleboel biologische tests doen,” zei Saucier. “Om eerlijk te zijn, de volgende stappen moeten worden gedaan door honderden onderzoekers over de hele wereld.”

We hopen dat de antioxidanten (gevonden in deze stilbenoïden) chronische ziekten bij de mens zal vertragen: hart-en vaatziekten, Alzheimer of kanker. Dat is de hoop.

We kunnen natuurlijk voor de zekerheid alvast een glas rode wijn drinken.