veni, vidi, Vinum – de Romeinen komen en ze hebben posca bij zich.

 

Het leven als een Romeinse legionair was zwaar. Hij diende voor minimaal 25 jaar op de buitenste randen van het rijk tegen gewelddadige barbaren die alles in het werk stelden om je te doden.

De discipline was hard, het leven was weinig waard en de kans om gedurende de 25 jaar te overleven was zeer gering, dus het was een goede zaak dat er wijn was.

Iedereen in de wijnhandel weet dat het de Romeinen waren die geholpen hebben om de basis te leggen Europese wijnbouw. Soort van dan. Wijnbouw was helemaal niet vreemd aan de Keltische stammen van Gallië, Iberia en Helvetia en wijn drinken was goed ingeburgerd vóór de komst van de legioenen.

Zeker de Romeinse veroveringen zorgde ervoor dat de wijnbouw opbloeide maar dit kwam niet doordat de soldaten zich na een gewonnen veldslag lieten vollopen met goede wijn. Voor die soldaten was er Posca

De romeinse verovering veroorzaakte een bloei in de wijnbouw, maar de soldaten op veldtocht hadden weinig tijd om te beginnen met het kweken van gewassen. Het waren de beheerders en de handelaren die achter de legioenen aankwamen die hielpen bij de ontwikkeling van de wijnbouw in de veroverde provincies.

Ze deden dit niet alleen omdat het een waardevolle handelsmiddel was, maar het was ook een essentieel onderdeel van de soldij voor de Romeinse soldaten.

De Romeinen hadden al ontdekt dat alcohol veel veiliger was om te drinken dan het meeste water in de veroverde gebieden, maar het werd ook gezien als een vorm van medicatie. Het verhaal gaat de de Romeinse artsen wijn gebruikten om de wonden van de soldaten te desinfecteren.

De Romeinse soldaten werden deels uitbetaald in een drank genaamd posca.  Dit was een drank op basis van wijn waaraan kruiden, azijn of water werdt toegevoegd. De betere wijn werd gehouden voor de generaals. De naam posca komt waarschijnlijk uit het Latijn en betekend ” om te drinken ” in het Grieks zou het ” heel scherp ” betekenen.

Aangezien de meeste Romeinse eerder snel oxydeerde werd de meeste posca waarschijnlijk gemaakt met bedorven wijn. Toch was het een fantastisch nuttige vloeistof. Het was een soort energy drink, het voorkwam scheurbuik doordat er Vitamine C in zat, en de alcohol doodde de bacteriën die voorkwamen in de lokale watervoorzieningen die de soldaten tijdens de veldtochten tegen kwamen.

Volgens de meeste historici zijn de veroveringen van de Romeinen te danken aan hun discipline en fysieke fitheid maar zeer zeker ook aan het dieet van varkensvlees, kaas … en posca .

 

Bron: thedrinkbussiness.com