katholieke familie van wijnmakers vernoemt zijn wijnen graag naar pausen.

Het begon allemaal in 2008. Tim Busch, wijnmaker in Californië, mocht op pauselijke audiëntie komen bij Benedictus XVI, schrijft de Huffington Post. Kon hij niet een leuk flesje voor de kerkvorst meenemen? De RatZINger was geboren: een woordspeling tussen zinfandel, de druivensoort waar de wijn van was gemaakt, en Ratzinger, de familienaam van de paus.

Cabernet FRANCis

In april 2013 stond Busch op het punt om weer naar het Vaticaan af te reizen. Net een maand te voren was een nieuwe paus gekozen: Franciscus. Busch riep zijn zoon Garrett bij zich om hem te vragen ook voor de nieuwe paus een speciale wijn te maken. Met een toepasselijke naam, uiteraard. “Ik zei: papa, je weet hoe wijnmaken werkt. Ik kan niet in dertig dagen een nieuwe wijn maken”, vertelt Garrett.

Franciscus kreeg dus een RatZINger. Maar een jaar later, toen vader Busch wederom zijn opwachting ging maken bij de Heilige Stoel (hij is actief in een pauselijke weldadigheidsorganisatie) was het familiebedrijf beter voorbereid. De cabernet franc-druiven op het wijngoed boden ampel materiaal voor een woordspelige pontificale wijn: de Cabernet FRANCis.

Tim Busch overhandigde de kerkvorst een fles – en toen volgde een telefoontje van de pauselijke butler: het flesje was erg in de smaak gevallen. Kon er wat meer gestuurd worden?

Hopen op wijnige naam

Lijkt ‘s pausen wijn een beetje op de paus zelf? Garrett Busch denkt van wel: “Groot. Sterk. Rijk. Toegankelijk.” Het bedrijf van de Busches is van plan om voor iedere komende paus wijnen te blijven maken. “Ik hoop alleen dat de Heilige Vaders namen zullen hebben die met wijn te maken hebben”, zegt Garrett Busch.

Dat wordt dus bidden om een paus Dionysus II.

 

Bron: z24.nl