Stokken moeten ooit weer druiven gaan geven.

Na 10 jaar onderzoek, heeft een groep deskundigen wijnstokken geïdentificeerd die ooit toehoorden aan Leonardo da Vinci. De wijnstokken verkeren naar omstandigheden in zo’n goede staat dat er is besloten om de stokken te herplanten.

De druivenstammen hebben een DNA-test ondergaan waarna er gebleken is dat het om de Malvasia di Candia druif gaat. Deze druif wordt nog steeds aangeplant in Italië en wel in de regio Emilia Romagna, hier wordt de druif meestal gemengd met andere druiven.

De wijngaard waar de druiven zijn aangeplant ligt in Milaan en was ooit in het bezit van Leonardo da Vinci, en wordt in mei geopend. Deze opening is op tijd voor de opening van Milaan Expo 2015  Volgens de organisatie van Milaan Expo 2015 is “dit project een uniek voorbeeld van kunt en wijn in Italië”.

De wijngaard in Milaan was een geschenk van zijn beschermheer, de hertog van Milaan, Lodovico Sforza, die gaf het aan Da Vinci in 1499 een paar jaar nadat hij  klaar was met wat velen beschouwen zijn meesterwerk, het laatste avondmaal in de kerk van Santa Maria delle Grazie die in de buurt is.

De wijngaard bleef in da Vinci’s bezit voor de rest van zijn leven tot hij stierf in Frankrijk in 1519. Da Vinci liet de wijnstokken na aan zijn twee meest loyale dienaren en hun gezinnen. Tijdens een tweede wereldoorlog werd Milaan getroffen door een bombardement waarbij een groot gedeelte van de stad werd verwoest

Het is in ieder geval leuk om te denken dat een van ‘s werelds meest vooraanstaande genieën wijn uit zijn wijngaard heeft gedronken. Gelukkig is de wijngaard nu weer in ere hersteld, de verwachting is dat er ooit weer wijn kan worden gemaakt van de druiven die ooit in het bezit waren van Leonardo da Vinci.