Bouwwerkzaamheden voor school leggen unieke pers bloot Een 2.000 jaar oude wijnpers is blootgelegd in Israël tijdens bouwwerkzaamheden op een nieuwe school in Ashkelon. Ter voorbereiding voor de bouw van een nieuwe school in de kuststad Ashkelon, vond de Israel Antiquities Authority (IAA) in de grond een ruimte met daarin iets wat leek op een oude wijnpers.De pers is ongeveer 2100 jaar oud, dat was de periode dat het gebied bestuurd werd door de het Griekse koninkrijk Seleuciden.
De vierkante pers, die in zeer goede staat is, bestaat uit een plat oppervlak, waar de druiven met voeten zou worden getreden en een put waarin het sap zou stromen. De zijkanten van de pers waren bedekt met een dikke laag witte gips gemengd met schelpen. Naast de pers werd een gebouw ontdekt die lijkt te zijn geweest een opslaginstallatie waar kannen en Amfora zou worden gehouden, evenals sommige fundamentele accommodatie voor de werknemers.
De vondst is slechts de laatste in een steeds groter wordende reeks van wijn-gerelateerde vondsten in het gebied en wijst op de enorme omvang van de wijnbouw activiteit in het gebied vanaf het moment van oude Kanaänieten en Israëli's, door aan de Byzantijnen. Ilan Peretz, de directeur van de opgravingen, zei: "Hoewel we wisten dat er sprake was van uitgebreide agrarische activiteiten, met name wijn productie, in het gebied tijdens de Romeinse en Byzantijnse tijden, zijn er nu bewijzen dat de landbouwactiviteiten al veel eerder begonnen." De IAA zei dat het de bedoeling is de pers te behouden en te integreren met de nieuwe school. Bron:Drinkbussines.com