Wijn blijft bespaard, vinger niet.

Michel-Jack Chasseuil, een van de grootste wijn verzamelaars van Frankrijk, moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan een gebroken vinger. Inbrekers hielden hem twee uur gevangen in een poging om de toegang tot zijn kostbare wijnkelder krijgen.

Inventarisatie wees uit dat de dieven uiteindelijk 15 kisten “tweederangs” wijn en een paar persoonlijke spullen uit de auto van het slachtoffer hebben meegenomen.

De wijnkelder van Chasseuil omvat zo’n 40.000 flessen welke liggen opgeslagen in zijn huis in het westen van Frankrijk. In het huis is een zelf gebouwde kelder met een beveiligingssysteem dat tot nu toe niet is gekraakt.
De collectie wordt beschouwd als een van de mooiste in Frankrijk en bevat top flessen uit domeinen zoals Romanee-Conti, Yquem en Petrus, evenals een aantal zeldzame flessen gedistilleerd.

Chasseuil gaf toe dat hij de truc niet zag aankomen. Omdat hij een wijnbestelling verwachte deed Chasseuil te poort open om bode binnen te laten. Meteen drongen vier gemaskerde en gewapende mannen het pand binnen.

De vier mannen bedreigden hem met wapens en probeerden zo toegang te krijgen tot de wijnkelder waar de meest waardevolle wijnen liggen. Tijdens deze schermutseling brak Chasseuil zijn vinger. De sleutel van de kelder was niet aanwezig maar lag veilig in een kluis bij de bank. Hierdoor konden de inbrekers niet naar binnen.

Na dit voorval heeft Chasseuil wel besloten dat deze collectie van wijn niet langer bij hem thuis bewaard gaat worden. Hij is op zoek naar donateurs waarmee hij samen een museum kan maken. Dit museum omschrijft hij zelf als het Louvre voor de wijn. Chasseuil is van mening dat zijn wijnen behoren tot het cultureel erfgoed van Frankrijk.