In Frankrijk kennen we natuurlijk de bekende wijngebieden zoals de Champagne, Bordeaux en Bourgogne. Maar er zijn ook veel wijngebieden die minder bekend zijn. Zo'n voorbeeld is de Bergerac, een wijngebied in het zuid - westen van Frankrijk.

Bergerac is een stad aan de rivier de Dordogne op ongeveer 1 uur rijden van de bekende wijnstad Bordeaux. De druiven die hier worden aangeplant zie je ook in de Bordeaux. Voor rood is dat de cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en de malbec, lokaal genoemd de cot. Witte wijn wordt gemaakt van de sauvignon blanc, semillon en muscadelle druif. Daarnaast zijn er nog een aantal lokale druiven zoals fer servadou, mérile en ondenc. De verhouding tussen witte en rode wijn is ongeveer 50-50.

De rode wijnen zijn meestal soepel en makkelijk te drinken met veel geuren van aardbeien en zwarte bessen. Binnen de Bergerac is er de appelatie Côtes-de-Bergerac. Deze wijnen zijn vaker op houten fust gerijpt en bezitten over het algemeen meer tannine. Wijnen uit de Côtes-de-Bergerac hebben meer kruidigheid en kracht dan wijnen uit de A.C. Bergerac. Côtes-de-Bergerac wijnen kunnen goed rijpen.

Een andere mooie wijn uit de omgeving van de Bergerac zijn de wijnen uit de Monbazillac. Dit gedeelte is beroemd om de zoete wijnen die in de goede jaren niet onder doen voor de wijnen uit de Sauternes. Monbazillac wijnen worden gemaakt van de semillon, muscadelle en sauvignon blanc druiven. Het gematigde klimaat van de Dordogne is zeer gunstig voor het ontwikkelen van de edele rotting waardoor de zoete wijnen nog meer tot zijn recht komen. Monbazillac wijnen kunnen heel goed rijpen en hebben in de geur vaak tonen van gedroogd fruit (tutti frutti), noten, honing en perziken. Monbazillac wijnen zijn een goedkoper alternatief voor de Sauternes.

De wijnstreek Bergerac is zeker de moeite waard om te bekijken tijdens een vakantie waarbij het proeven natuurlijk niet moet worden overgeslagen.