Hoewel de naam anders doet vermoeden is Eiswein geen bevroren wijn.
Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van IJswijnen.
Het verhaal dat door de meesten wordt vertolkt, is het verbaal van een Duitse wijnboer uit de negende eeuw.
Hij liet zijn wijngaard met daaraan de druiven onbeheerd achterliet. Zelf was hij op zakenreis.
De winter viel vroeg en vrij plotseling in. Bij terugkomst trof hij bevroren druiven aan zijn wijnranken aan.
Desalniettemin oogst hij de druiven en tot zijn verrassing leverde dat een bijzonder goedje op met een geconcentreerde smaak dat rijk is en intensief qua smaak.
Eiswein is een zoete geurige wijn welke vaak als dessertwijn wordt geschonken.
Het bijzondere aan Eiswein is dus het moment van oogsten.
De druiven moeten op moment van oogst minimaal -7°C zijn. Het zijn dus ijsblokjes die geplukt worden.
De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen.
Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn.
Een Eiswein kan niet ieder jaar gemaakt worden, het is een zeldzame wijn.
Hierdoor is de prijs vaak ook hoog, € 50,- voor een flesje van 37,5 cl is geen uitzondering.
Ik kan iedereen aanbevelen om een keer een glas Eiswein te drinken, het is een dessert op zich. zoet, fruitig maar daarnaast ook nog fris. Naar mijn mening komen de beste Eisweinen uit Duitsland en Oostenrijk.