De Elzas of zoals de Fransen schrijven Alsace is gelegen in het noordoosten van Frankrijk. Het wijngebied ligt tegen de Duitse grens aan en ligt tussen de Rijn en het gebergte de Vogezen. De streek is meerdere keren inzet geweest van oorlogen tussen Duitsland en Frankrijk. Er zijn dan ook veel Duitse invloeden zichtbaar in de Elzas. Veel inwoners in deze streek praten naast Frans ook Duits.

Veel wit

98% van de wijnen in de Elzas zijn witte wijnen. Slechts 2% is rood en dit wordt dan gemaakt van de Pinot Noir druif. Kenmerkend voor de Elzas is dat veel wijnen gemaakt worden als mono-cepage. oftewel de wijnen zijn gemaakt van één druivenras. Riesling, Pinot gris, Gewurztraminer en Muscat worden algemeen gezien als de beste, ofwel ‘edele’ druivenrassen. Alleen deze rassen zijn toegestaan voor Grand Cru. Van deze vier is de Riesling wellicht het meest interessant. De wijn van deze druif is meestal droog en kan in de beste gevallen bijzonder goed rijpen. In tegenstelling tot de meeste witte wijnen heeft Riesling vaak enkele jaren nodig om zich te ontwikkelen. Naarmate hij verder rijpt, ontwikkelt Riesling vaak een karakteristieke, minerale geur. De Fransen noemen deze geur goût de pétrole, omdat de geur op benzine lijkt. Ik houd er wel van maar ik snap wel dat niet iedereen deze geur lekker vind.

Droog en zoet

Naast droge wijnen maken ze in de Elzas ook zoete- of dessertwijnen. De Vendange Tardives is een wijn gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte. Het plukken van deze druiven vindt plaats een aantal weken na de start van de oogst. De Vendange Tardives is vaak een zoete wijn maar wordt soms ook als droge rijpe variant gemaakt. Een andere bijzondere wijn uit Elzas is de Sélection de grains nobles.Het is een zeldzame wijn die alleen in goede jaren gemaakt kan worden wanneer de druiven zijn aangetast door de botrytis cinerea (edele rotting). Ze is zeer intens van smaak. Vergelijkbaar met Duitse Trockenbeerenauslese.

Ondanks het feit dat 98% van de wijnen in de Elzas wit zijn wil dit niet zeggen dat het een saai wijngebied is, het is juist een heel gevarieerd gebied.  Ik zal er in een volgende wijnweetje wat dieper op in gaan.