Een bijzonder wijnverhaal.

 

Er zijn veel verschillende verhalen over wijn maar het verhaal over Est! Est!! Est!!! moet verteld worden.

In het jaar 1111 was er een Duitse Bisschop Johannes Defuk die te voet op weg was naar Rome om de paus te ontmoeten. Deze bisschop hield van goed eten en drinken en stuurde zijn knecht Martin vooruit om goede slaapgelegenheden te zoeken.

Als Martin een goede locatie had gevonden waar ook goede wijn werd geschonken schreef hij met kalk Est! (hier is het)  op de deur. Als de bisschop dan een dag later arriveerde wist hij meteen waar hij kon overnachten.

Toen Martin in het plaatsje Montefiascone arriveerde werd hem een bijzonder lekkere wijn geserveerd. Martin was zo enthousiast dat hij Est! Est!! Est!!! op de deur kalkte.

De bisschop was het hiermee eens en besloot een tijdje in het plaatsje te blijven. Uiteindelijk heeft de bisschop Rome nooit bereikt en is hij gestorven in het plaatsje Montefiascone. De bisschop is er ook begraven.

Op steen van de bisschop is de volgende tekst gebeiteld: ‘Est Est Est Propter nimium est hic IO Defuk Dominus meus mortuus est’, vertaald betekend dit ‘Est Est Est vanwege een overdaad aan Est is hier mijn meester Johannes Defuk gestorven’.

Ieder jaar wordt er op zijn sterfdag een fles Est! Est!! Est!!! over zijn graf uitgegoten, dit stond als wens in het testament van de bischop.

De wijn waar het verhaal over gaat is een witte wijn gemaakt van de trebbiano en malvasia druif.