De mythe van een dessertwijn.

 

 

Deze keer een verhaal over een dessertwijn uit de Cognac streek. Pineau des Charentes. Een vrij onbekende wijn waar verassende combinaties mee zijn te maken.

Pineau des Charentes is er in wit, rood en rosé en wordt vaak als aperitief gedronken. Het heeft een alcohol percentage tussen de 16 en 22%.

Ontstaan

Omstreeks 1550 was er een wijnboer die zijn druiven had geoogst en was begonnen met de persing. het geperste druivensap (de most) deed hij in een wijnvat. De wijnboer was alleen vergeten dat er nog een rest cognac in dit vat zat. Het gevolg was een nieuwe drank met aardig wat zoetheid maar daarnaast ook veel alcohol. Pineau des Charentes is dus een drank van most welke versterkt is met alcohol.

Druiven

Voor de witte variant worden de Ugni Blanc, Folle Blance, Colombard en Semillon gebruikt. De rode wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec. Sinds 1945 heeft Pineau des Charentes zijn eigen Appelation Contrôlée.

Combinaties

Pineau des Charentes wordt koel geserveerd zo tussen de 8 en 10 graden celcius, vaak wordt het als aperitief geserveerd. Een specialiteit in de streek is ‘Melon au Pineau des Charentes’. Het is een simpel maar lekker gerecht. Verse meloen besprenkeld met Pineau des Charentes. Gebruik hiervoor wel Charentais meloen. Eventueel kun je hierbij ook rauwe ham serveren.

Kaas

Pineau des Charentes is ook een goede begeleider bij veel kaas soorten, dit komt doordat de wijn zoetheid heeft maar ook kracht door het hoge alcohol percentage. Kaas is het lekkerste in combinatie met rode Pineau des Charentes. Ieder keer als ik kaas eet met Pineau des Charentes ben ik blij dat de wijnboer vergeten was dat hij ook nog cognac in het vat had zitten.