Drank met veel gezichten

Bij Sherry denken veel mensen aan een stoffige drank welke eerder vaak gedronken werd door huisvrouwen omdat je ervan zou afvallen. Maar is zijn meer soorten sherry dan alleen deze soort.

Sherry is een versterkte wijn uit het zuiden van Spanje, om precies te zijn de regio Andalusië. Sherry ook wel geschreven als Xérès of Jerez heeft sinds 1933 een eigen appelation.

 

Twee druivenrassen die veel voorkomen zijn de Palomino Fino en de Pedro Ximénez (PX). De Palomino wordt veel gebruikt voor de droge variant en de PX is bekend om de zoete variant. Van deze druiven kunnen wel 10 verschillende sherry soorten gemaakt worden.

Ik wil mij richten op de meest droge en meest zoete variant.

Droge sherry

De droge sherry wordt ook wel de Fino genoemd, deze variant wordt gemaakt van de Palomino Fino druif. Kenmerkend aan deze wijn is de geur van Flor. Flor is een bacterie die zich op de droge sherry nestelt en daardoor de sherry afsluit van zuurstof en licht. Hierdoor behoudt de droge sherry zijn heldere, vaak strogele, kleur. De wijn heeft een nootachtige neus met ook iets zilte tonen. Fino sherry is erg lekker met verschillende hapjes. Denk hierbij aan gedroogde ham, olijven, noten of gegrilde courgette met aubergine dip. Ook bij rauwe vis (sushi) kan Fino sherry goed geserveerd worden.

Zoete sherry

De zoete sherry wordt gemaakt van de Pedro Ximénez druif, deze druif geeft ook meteen de naam aan de sherry (PX) . De wijn wordt gemaakt van overrijpe druiven waarin heel veel suikers zitten. De rijping van de sherry gebeurt op een oxidatieve manier, dat wil zeggen dat de wijn in contact komt met zuurstof en licht. Hierdoor veranderd de kleur, de sherry krijgt een donkere iets bruinige kleur. In de neus komen geuren van rozijnen, chocolade en appelstroop naar voren. De wijn is stroperig in het glas. Vaak wordt de PX te warm geserveerd, de beste temperatuur is tussen de 12 en 14°C . PX wordt vaak geserveerd als dessertwijn in combinatie met chocoladegerechten maar ook bij oude kaas is deze wijn erg lekker.

Deze twee sherry types geven aan dat er een diversiteit aan smaak is, er zijn nog veel meer soorten en daarom is het ook zo jammer dat sherry zo ondergewaardeerd wordt. Sherry mag best meer aandacht krijgen, het is geen stoffige drank voor huisvrouwen, maar een gevarieerde hippe drank voor bij het diner.