Tour de Franc 25 Juli 2014, in een moordend tempo gaan de overgebleven 164 renners af op de finish in de stad Bergerac. Nog één berg zit er tussen het peloton en de finishstreep. Het is geen zware beklimming, maar met de harde regenval kan dit laatste stuk bepalend zijn voor de uitslag.

In de verte verschijnt de berg op de top het prestigieuze kasteel Château Monbazillac, bekend om zijn zoete witte wijnen. Rondom het Château is de berg helemaal bedekt met wijngaarden. Welke beplant zijn met semillon, muscadelle en sauvignon blanc druiven. Dit zijn de basis druiven voor de zoete wijnen waarom Monbazillac bekend is geworden. Het is de concurrent van de Sauternes dessertwijnen.

De wijnen van Monbazillac worden gemaakt volgens de methode van Pourriture Noble, dat wil zeggen dat de druiven worden aangetast door een schimmelbacterie, de Botrytis cinerea. Dit is een schimmel die groeit op de schil van rijpe druiven. Tijdens dit proces word de schil poreus en verdampt het vocht wat in de druif zit. Het gevolg is dat je een lage opbrengst krijgt maar een hoge concentratie suikers in de druif. Door de Bottrytis cinerea krijgt de wijn ook zijn heel eigen geur en smaak, je kunt daar niet een willekeurig gerecht bij serveren.

Château Monbazillac ligt in de Dordogne, de streek die culinair bekend is om zijn ganzen, eenden, truffels en noten. Klassiek wordt de Monbazillac wijn gecombineerd met een paté van ganzen- of eendenlever. De combinatie van vette tonen uit de paté en de zoete smaak van de wijn is erg mooi. Ik begrijp dat niet iedereen gecharmeerd is van ganzen- of eendenleverpaté, maar ook een “Hollandse paté” kan goed geserveerd worden bij een Monbazillac wijn. Het grote voordeel van Monbazillac wijn is ook dat het een stuk goedkoper is dan een Sauternes wijn.

Terug naar de tour. Door de regen is er tussen Château Monbazillac en de finishstreep een valpartij geweest. Hierdoor kon de Litouwer Navardauskas ontsnappen en met een kleine voorsprong van 7 seconden de ritzege in Bergerac op zijn naam te zetten. Het was de eerste tourzege ooit voor een Litouwer. Je zou zeggen dat dit wel reden was voor een feestje.

Ik weet echter uit betrouwbare bron dat er voor Navardauskas bij terugkomst in zijn hotel geen glas Monbazillac klaar stond. Er stond ook geen ganzenleverpaté op het menu die dag. De renners moesten het met andere druivensuikers doen die avond. Waarschijnlijk hebben de renners Château Monbazillac niet eens gezien.

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving