Stel je het volgende voor: Je zit in een restaurant aan een romantisch diner met je partner. In je glas een stevige rode Bordeaux. Op je bord lag een perfect gebakken tournedos. De bediening komt de borden uithalen. Ze hoeven niet te vragen of het gesmaakt heeft, dat kunnen ze zien. De borden zijn leeg. Een goede gastheer/vrouw zal bij het uithalen van de borden meteen vragen of je misschien een kaasplankje wilt om bij de wijn op te drinken. Je kijkt naar de fles, er zit nog ongeveer een kwart wijn in….. jullie besluiten om kaas te bestellen.

Geruisloos komt de bediening weer aan tafel om het bestek in te dekken. De fles wijn wordt meteen uitgeschonken in de glazen. Je zit nog even gezellig te praten en voor je het weet zijn de wijnglazen leeg. Er zat toch niet zoveel wijn in de fles dan in je dacht. De kaas wordt geserveerd en dan komt de onvermijdelijke vraag: “Wilt u er een glaasje port bij?” Vanzelfsprekend bestel je een glas port, natuurlijk is het lekker maar je wilde toch de wijn bij de kaas opdrinken?

Zelf heb ik de gasten een paar keer verrast toen ik zag dat er nog wijn in de fles zat. Ik vroeg in de keuken een paar stukjes pure chocolade en presenteerde dat naast de rode wijn. In eerste instantie krijg je dan vragende gezichten van de gasten maar dan ga je uitleggen dat de tannine in de wijn prima aansluit bij de bittere en droge tonen van de cacao.

De gasten aan tafel waren aangenaam verbaasd over de combinatie van wijn en chocolade, en vaak geeft deze combinatie ook een leuk begin van een discussie. Wijnen met minder tannine kunnen ook goed gecombineerd worden met chocolade. Neem als globale vuistregel aan: “hoe minder tannine in de wijn, hoe lager het cacao gehalte”

Gebruik de chocolade om het laatste uit de fles op te drinken, als je dat gedaan hebt kun je het kaasplankje gaan bestellen. Daar kun je natuurlijk een glas port bij bestellen maar steeds vaker zie je in restaurants naast een assortiment kaas ook kaas-wijn combinatie. Gelukkig want over het algemeen krijg je in Nederland zo’n uitgebreid assortiment met kaas dat de wijn die in je glas zit er toch niet bij past.

Zoek je een passende wijn bij je kaasplank dan moet je echt gaan combineren, daarover de volgende keer meer.

 

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving