Een van de bekendste appeltaarten is de Tarte Tatin, de legende wil dat de zusters Tatin een appeltaart bakten en door de drukte waren vergeten om de bodem onder in de vorm te doen, uit pure noodgreep hebben ze de bodem maar bovenop de taart gelegt. Toen de taart klaar was bleek het een heerlijke omgekeerde appeltaart te zijn.

COGNAC

Ook in de cognacstreek is er zo’n legende, in 1589 zo wordt beweerd, zou een wijnboer per ongeluk zijn geperste druiven in een vat met cognac gedaan hebben. Jaren later, toen hij het betreffende vat nodig had voor een grote oogst, merkte hij dat er een nieuwe drank was ontstaan. In het vat zat een wijn met de zoete tonen van een dessertwijn en de scherpe tonen van Cognac . De Pineau des Charentes was geboren.

KAAS

In de Cognacstreek wordt de Pineau des Charentes vaak gekoeld gedronken als aperitief, maar uit eigen ervaring weet ik dat het ook erg mooi is bij een assortiment kaas. Zeker een glas Port bij kaas is ook lekker maar niet alle kaassoorten laten zich combineren met Port. Een romige Twentse boerenkaas bijvoorbeeld is lekkerder met een glas Chardonnay waarin veel houttonen zitten dan met een glas Port, en een gerijpte Brie geeft de Port een hele stroeve smaak in plaats van een aanvullende smaak.

GEITENKAAS

Een tijdje geleden kreeg ik een stukje Twentse geitenkaas van de Wolverlei uit Delden, ik was net in de Cognacstreek geweest een had een paar flessen Pineau des Charentes BOYARD meegenomen. Even kijken hoe de combinatie Pineau des Charentes – geitenkaas is. Geitenkaas geeft een frisse smaakbeleving (drogend gevoel in de mond) en Pineau des Charentes geeft een filmende smaakbeleving (zoete smaak in de mond) en heeft complexe geuren van onder andere sinaasappel, mint, zoethout, lavendel en honing. dus eigenlijk passen deze smaakcombinaties niet samen.

CONCLUSIE

Ik heb de geitenkaas op verschillende temperaturen geproefd, rechtstreeks uit de koelkast, op kamertemperatuur en iets verwarmd. Op zich lekker met Pineau des Charentes maar toen ik een plak krentenwegge had geroosterd en daar lauwwarme geitenkaas op deed had ik een heerlijke combinatie. Door de zoete tonen van de krenten en de drogende tonen van de geitenkaas kreeg het geheel een perfecte smaak voor bij de gekoelde Pineau des Charentes. Wat mij betreft mogen er vaker zulke fouten worden gemaakt met wijn.

 

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving